'putin neće pobjediti'

Scholz u govoru povodom Dana pobjede obećao daljnju pomoć Ukrajini

08.05.2022 u 21:24

Bionic
Reading

Obraćajući se u nedjelju navečer povodom Dana pobjede građanima, njemački kancelar Olaf Scholz povukao je paralele između pobjede nad nacističkom Njemačkom prije 77 godina i rata u Ukrajini te je Ukrajincima obećao daljnju pomoć Njemačke.

"Ja sam duboko uvjeren u to da Putin neće pobijediti. Ukrajina će opstati a sloboda i sigurnost će pobijediti isto kao što su sloboda i sigurnost prije 77 izvojevali pobjedu nad neslobodom, nasiljem i diktaturom", rekao je Scholz u TV govoru koji je emitiran na prvom i drugom programu javnog servisa ARD i ZDF.

Njemački kancelar je u svom govoru istaknuo njemačku povijesnu odgovornost kada je u pitanju pomoć Ukrajini i rekao kako je Njemačka u Drugom svjetskom ratu nanijela nepravdu i ruskom i ukrajinskom narodu.

"Njemačka je iz svoje katastrofalne povijesti između 1933. i 1945. izvukla pouku: Nikad više! Nikad više rat! Nikad više genocid. Nikad više strahovlada. I ipak se to opet dogodilo: rat u Europi", rekao je Scholz. On je činjenicu da Njemačka po prvi put u svojoj povijesti šalje oružje u ratno područje obrazložio željom da se rat zaustavi.

"Njemačka pomaže, kako bi nasilje stalo", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je izrazio razumijevanje onih građana koji strahuju da bi isporuka oružja Ukrajini moga proširiti rat i na Njemačku.

"Strah nas ne smije paralizirati. Mi pomažemo Ukrajinu u borbi protiv agresora. Da tako ne činimo, to bi značila podrška agresoru i kapitulacija pred golim nasiljem", rekao je Scholz.

Njemački kancelar je izjave Vladimira Putina, koji je agresiju na Ukrajinu usporedio s borbom protiv nacionalsocijalističke Njemačke, nazvao "falsificiranjem povijesti".

On se na kraju svog govora zahvalio građanima Njemačke na toplom prihvatu stotina tisuća izbjeglica iz Ukrajine.