nove sankcije

Scholz: Pogubljenjima iranski režim koristi smrtnu kaznu kao sredstvo represije

09.01.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz osudio je u ponedjeljak primjenu smrtne kazne protiv prosvjednika u Iranu, a njegov glasnogovornik je rekao da Berlin želi pojačati pritisak na iranske vlasti novim međunarodnim sankcijama.

Iran je u subotu objesio dvojicu muškaraca zbog navodnog ubojstva člana sigurnosnih snaga za vrijeme raširenih prosvjeda koji su uslijedili nakon smrti 22-dvogodišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini 16.rujna, izazvavši osudu Europske unije, Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja.

"Tim pogubljenjima iranski režim koristi smrtnu kaznu kao sredstvo represije", napisao je Scholz na Twitteru dodavši: "To je užasno".

Rekao je da bi se Iran trebao suzdržati od daljnjih pogubljenja nakon ubojstva 22-godišnjeg Mohameda Mehdija Karamija i 39-godišnejg Sejeda Mohameda Hoseinija

S njihovom smrću Iran je izvršio četiri pogubljenja povezana s prosvjedima.

"Zajedno s našim međunarodnim partnerima, još ćemo povećati pritisak na iranski režim", rekao je glasnogovornik vlade na redovitoj konferenciji za novinare te dodao da Iran mora vidjeti da će platiti cijenu ako nastavi.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je cilj s ostalim članicama Europske unije dogovoriti četvrti paket sankcija kao odgovor na represiju.

Iran je, međutim, u ponedjeljak objavio da su još trojica prosvjednika osuđena na smrt. Iransko pravosuđe osudilo je još trojicu protuvladinih prosvjednika na smrtnu kaznu zbog "ratovanja protiv Boga", izvijestila je u ponedjeljak  novinska agencija Mizan. 

Mizan je izvijestio da se Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi i Saeid Yaghoubi, osuđeni za navodna ubojstva pripadnika dobrovoljne milicije Basij tijekom protuvladinih prosvjeda u središnjem gradu Isfahanu, mogu žaliti na presude.

Snage Basij, povezane s elitnom Revolucionarnom gardom, predvode vladino gušenje nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru iranske moralne policije.