politizacija

Ukrajinci iznenađeni i zbunjeni što je Zelenskom zabranjeno da govori u finalu Eurosonga

14.05.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar kulture rekao je da je 'iznenađen' i 'zbunjen' što je Volodimiru Zelenskom zabranjeno održati televizijski govor tijekom velikog finala Eurosonga.

Europska radiodifuzna unija (EBU), vlasnik Eurovizije, objavila je prošlog tjedna da bi dopuštanje ukrajinskom predsjedniku da se obrati na natjecanju, koje se gleda diljem svijeta, riskiralo ugrožavanje njegove 'nepolitične prirode'.

Oleksandr Tkačenko, ukrajinski ministar kulture, rekao je Guardianu da je bio iznenađen odbijanjem i da ga je zbunilo obrazloženje: 'Zbunjen sam, iskreno govoreći, nisam samo ja bio iznenađen'.

'Koliko ja razumijem, bilo je sasvim očito zašto sam posredovao u ovom prijedlogu, ali ono što ne mogu razumjeti je reakcija o politici, dok politike nema - to je jednostrani rat', istaknuo je ukrajinski ministar.

Tkačenkove izjave su prva reakcija ukrajinske vlade na odluku EBU-a, koju su kritizirali britanski premijer Rishi Sunak i čelnik oporbe Keir Starmer među ostalim političkim vođama u Britaniji.

Švedska je u subotu navečer pobijedila na 67. velikom finalu Eurovizije u Liverpoolu, a kantautorica Loreen postala je prva žena koja je dvaput pobijedila na natjecanju.

Prošlogodišnja pobjednica, Ukrajina, završila je šesta u natjecanju koje je imalo snažnu antiratnu poruku i odvijalo se u trenucima dok su bombe padale na rodni grad ukrajinskih predstavnika, elektro dua Tvorchi, dok su bili na pozornici.

  • +21
Eurovizija - finalna večer Izvor: Profimedia / Autor: Jessica Gow/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tkačenko je rekao da je prošle subote uputio zahtjev da se Zelenski obrati u velikom finalu i da je odbijen e-mailom dva dana kasnije.

Suprotno izvješćima, rekao je, to nije bio 'službeni zahtjev predsjednika'. Zelenski nije ni znao za zahtjev sve do dana prije velikog finala, rekao je.

Ministar je rekao da bi bilo 'vrlo razumno' dopustiti predsjedniku da se obrati Euroviziji s obzirom na 'jedinstvenu situaciju' u kojoj je Ujedinjeno Kraljevstvo domaćin u ime Ukrajine zbog rata.

Dodao je da je razgovarao s mnogim ljudima u Liverpoolu i svi oni su podržavali ideju da se Zelenski obrati na Euroviziji.

'Situacija je iznimna i vjerojatno bi bilo vrlo razumno imati kratku unaprijed snimljenu pozdravnu poruku predsjednika države koja bi kao pobjednica trebala ugostiti finale Eurosonga', zaključio je.