zadovoljstvo građana

Scholz: Kao kancelar snosim odgovornost za rad vlade

24.01.2024 u 18:32

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz kritizirao je svoj i rad svoje vlade zbog grešaka koje su dovele do niskog stupnja zadovoljstva građana radom koalicijske vlade, objavljeno je u srijedu

„Kao kancelar snosim odgovornost za rad vlade. Bilo bi neodgovorno reći da sve to sa mnom nema veze“, rekao je Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za najnovije izdanje tjednika Die Zeit.

Kancelar je rekao kako je najveća greška ta što su mnoge odluke bile popraćene javnim svađama članova vlade. Nije pritom izrijekom spominjao česte svađe čelnika ostalih dviju stranaka vladajuće koalicije, stranke Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP) ali je aludirao na to da kao kancelar snosi odgovornost.

„Na žalost je jako rijetko polazilo za rukom važne odluka donositi bez dugotrajnih javnih prepucavanja“, rekao je Scholz ukazujući na najniži stupanj popularnost svoje vlade od preuzimanja dužnosti krajem 2021.

On je istodobno rekao kako su sada najspornije teme iz koalicijskog ugovora, oko kojih su se i očekivale svađe, riješene.

Već više od dvije godine Scholzova koalicija Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala bila je uključena u česte javne prepirke i kontroverzije.

Scholz je demantirao napise nekih medija po kojima razmišlja o ostavci na mjesto kancelara.

Izrazio je uvjerenost da će njegova problematična koalicijska vlada doživjeti preokret u bliskoj budućnosti.

"Činjenica da smo sada uspjeli sastaviti odgovarajući proračun koji odgovara našim trenutnim izazovima nakon presude iz Karlsruhea daje mi nadu", rekao je Scholz, govoreći o presudi Ustavnog suda koja je njegovu vladu gurnula u proračunsku krizu.

Upitan o rastućoj popularnosti krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), Scholz je desničarski populizam opisao kao "otrov za naš suživot i našu demokraciju". Ustvrdio je da bi bilo teško uvjeriti u suprotno one koji imaju fundamentalno krajnje desničarska stajališta, no da bi se ostale birače moglo pridobiti natrag "provođenjem politike koja našu zemlju vodi u pravom smjeru i rješava probleme" primjerice s migracijama.

Rad njemačke koalicijske vlade prati val nezadovoljstva zbog inflacije, inzistiranja na nekim temama poput zaštite klime i mišljenja građana da vlada nije u stanju zaustaviti nekontrolirano useljavanje, što je podiglo popularnost desnim strankama poput Alternative za Njemačku.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja popularnost vlade je na niskim granama, a sve tri stranke vladajuće koalicije zajedno trenutno podržava svega 32 posto birača.