GRČKA IH POSVAĐALA

Schäuble prijeti Merkel ostavkom, a ona ga ne može smijeniti

29.07.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin ministar financija Wolfgang Schäuble nalaze se u tihom sukobu oko budućnosti Grčke u eurozoni. Schäuble prijeti Merkel ostavkom po medijima dok ona tvrdi da nema nikakvog sukoba, između ostaloga jer je financministar trenutno najpopularniji njemački političar te kao doajen stranke omiljen u CDU, čijih je čak 60 zastupnika nedavno u Bundestagu glasalo protiv europske politike vlastite kancelarke

Nije samo grčki premijer Aleksis Cipras imao problema sa svojim ministrom financija Janisom Varufakisom te je on na kraju podnio ostavku zbog nesuglasica. Slične muke proteklih tjedana doživljava i njemačka kancelarka Angela Merkel jer nikako ne uspijeva naći zajedničku liniju s vlastitim ministrom financija Wolfgangom Schäubleom kada je riječ o rješavanju grčke krize i pregovora o trećem paketu mjera koji će uskoro doći na dnevni red. 73-godišnji Schäuble, veteran njemačke političke scene kojega poštuju mnogi u državi, smatra da bi Grčka trebala napustiti eurozonu te je mjesecima radio na tome da nekako dođe do grexita, dok Merkel nije sprema ostati zapamćena kao kancelarka koja je dopustila raspad Europe, a između te dvije pozicije odigrava se u međuvremenu i javna personalno-politička drama između dvoje najmoćnijih njemačkih političara.

Da nije riječ samo o novinarskim tračevima, postalo je jasno nakon nedavnog intervjua Schäublea tjedniku Der Spiegel, u kojemu je izjavio kako ga nitko ne može natjerati da mijenja svoje stavove te da nema problema otići kod predsjednika države i zatražiti da ga razriješi s dužnosti ako dođe do toga. Bila je to jasna i glasna poruka upućena kancelarki Merkel, i to još preko medija, da ne može računati na bespogovornu poslušnost svojeg najvažnijeg ministra koji doduše i dalje tvrdi da je politički lojalan Merkel.

Odmah nakon tih izjava njemačkog financministra svi mediji raspisali su se o 'poniženoj kancelarki', pa je Süddeutsche Zeitung ustvrdio da Schäuble može 'uništiti političku karijeru Merkel' jer je 'narasla njegova moć zbog nemilosrdnog držanja u pregovorima oko Grčke', zbog čega sada 'kancelarka ovisi o njegovoj podršci'. Die Welt smatra da je Schäuble nezamjenjiv u pregovorima s Grčkom dok Die Tageszeitung apelira da ga Merkel što prije smijeni jer je to 'najjeftinije rješenje', s obzirom na to da njegovo ponašanje šteti ugledu Njemačke u Europi.


To je definitivno postalo istina, s obzirom da je Schäuble u brojnim europskim medijima razapet kao stereotip 'ružnog Nijemca' koji samo želi uspostaviti njemačku hegemoniju nad kontinentom, a tako o njemačkom ministru financija misle i neki ljudi u Njemačkoj, primjerice bivši ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, koji je napisao cijeli novinski komentar posvećen tome kako Schäuble uništava pola stoljeća njemačke proeuropske politike i želi podijeliti Europsku uniju. U Njemačkoj se pak Schäublea većinski percipira kao 'velikog Europljanina' koji EU zapravo želi spasiti, a usred svih tih percepcija je Merkel, kancelarka kojoj je na zadnjem glasanju oko Grčke u Bundestagu čak 60 vlastitih zastupnika iz CDU-a otkazalo poslušnost. Svima je heroj Schäuble i oslanjaju se na njega smatrajući da će u cijeloj grčkoj drami zaštititi njemačke interese, što je još jedan razlog da ga kancelarka ne može smijeniti sve i da hoće jer bi riskirala i stranački raskol.

Još jedan razlog zbog kojega Merkel ne može djelovati protiv Schäublea jest činjenica da ga njezin koalicijski partner SPD ne podnosi i krivi za lošu percepciju Njemačke koja je nastala zbog njegovih prijetnji grexitom, a kancelarka si ne može dopustiti da joj manji koalicijski partner određuje najbliže suradnike. Tako su zasad Merkel i Schäuble osuđeni jedno na drugo, a to je potvrdila i kancelarka tijekom nedavnog intervjua za javnu televiziju ARD, izjavivši da nema govora o bilo kakvoj ostavci ministra financija i da oni zajedno gledaju u budućnost.

Njemački mediji ipak predviđaju da će se tihi sukob između dvoje ključnih aktera europske politike Njemačke itekako nastaviti te da će zbog toga najviše nastradati Europska unija, jer Merkel i Schäuble zapravo zastupaju različite političke ciljeve u toj priči. On želi grexit, a ona ga želi spriječiti skoro pa po svaku cijenu. Kako trenutno stvari stoje, navodno najmoćnija političarka Europe nemoćna je u slučaju vlastitog ministra financija.