TIMOVI ZA PREGOVORE

Saznali smo plan mostovaca: Ovo će tražiti od HDZ-a i SDP-a

16.11.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon dvodnevne vikend-klauzure Mosta nezavisnih lista na Plitvicama, na kojoj se razrađivala taktika uoči novog kruga razgovora o formiranju vlasti, ovoga tjedna očekuje se serija odvojenih sastanaka Mosta s predstavnicima HDZ-a i SDP-a. Cilj je, kako tportal doznaje, već do kraja ovog tjedna iskristalizirati reforme koje bi se trebale provoditi u Hrvatskoj u iduće četiri godine, ali i obrise buduće vlade

'Odredili smo timove za razgovore o svim bitnim područjima i na drugim stranama očekujemo isto. Naravno da Božo Petrov neće voditi sve već je posao prepušten stručnim osobama, svakome u svojoj sferi. Istog dana razgovarat ćemo o istim temama i s SDP-om i s HDZ-om, potom ćemo javnosti predstaviti naše zahtjeve, a u roku od dan ili dva očekujemo jasne odgovore iz njihovih stranačkih središnjica. Dakako, o rezultatima razgovora izjasnit će se i naše Nacionalno vijeće', objasnio je izvor iz Mosta za tportal.

'Naši su najvažniji zahtjevi poznati: radi se o značajnim promjenama u sustavu javne uprave i lokalne samouprave, zatim u javnim poduzećima, pravosuđu te, posebno, u monetarnoj politici i ulozi Hrvatske narodne banke', kazali su. Most, čini se, apsolutno stoji iza svog člana Ivana Lovrinovića koji se upravo zbog javnih najava preispitivanja uloge HNB-a našao na žestokom udaru dijela medija: on će biti zadužen za pregovore o gospodarstvu i monetarnoj politici.

Pregovori počinju u utorak

Most nezavisnih lista nastavlja pregovore sa SDP-om i HDZ-om, najavljeno je iz te stranke. Pregovori sa SDP-om održat će se 17. studenoga u 10 sati u stranačkim prostorijama SDP-a, na Iblerovu trgu. Potom počinju pregovori s HDZ-om koji se održavaju u 13 sati u stranačkim prostorijama HDZ-a, na Trgu žrtava fašizma. Zanimljivo je da su prvi kontakt s te dvije strane mostovci imali na neutralnom terenu odnosno u hotelima Westin i Sheraton. Teme su prve serije pregovora pravosuđe i poduzetništvo. Članovi pregovaračkog tima Mosta nezavisnih lista bit će dostupni za kratke izjave nakon sastanaka, najavljuju iz Mosta.


'Za neke promjene koje tražimo bila bi potrebna dvotrećinska većina u Saboru i važno je da se oko njih postigne konsenzus. Naravno, svjesni smo da ćemo oko nekih stvari i mi morati popustiti, i u detaljima i u vremenu provedbe, ali bitni zahtjevi ostaju na snazi i ne mijenjaju se', dodao je vodeći član Mosta za tportal.

O premijerskoj funkciji nije se konkretno razgovaralo jer ekipa Bože Petrova u ovoj fazi razgovora želi staviti naglasak na reforme, no još stoji potvrda da su spremni preuzeti odgovornost. Dakle, i na mogućnost da Petrov bude premijer. No čini se da im je to sada manje bitno.

'Ali nakon postignutog dogovora očekujemo da Most preuzme ona ministarstva koja su ključna za provođenje dogovorenih mjera, za to smo spremni', kazao je izvor tportala.