ŠEF BOLNICE U KRAGUJEVCU

Sazdanović: Srbiju možda najgore tek čeka. Od sto ljudi u zatvorenoj prostoriji 80 njih će se razboljeti

23.03.2021 u 14:38

Bionic
Reading

'Osobe koje su preboljele koronu, a nisu vjerovale da virus postoji sada kažu da bi nosile pet maski samo da se ponovo ne zaraze', rekao je za RTS vršitelj dužnosti direktora KC-a Kragujevac Predrag Sazdanović

Istaknuo je da je država osigurala sve za liječenje, ali da će oni koji negiraju strah od koronavirusa morati sami osigurati svoje grobno mjesto, jer virus ubija.

Srbija je peta u Europi po stopi novozaraženih na 100.000 stanovnika, a Sazdanović je naveo da će se sve to preliti u covid-bolnice širom zemlje.

'Sve do jednog. Točno se zna postotak. Sve smo već naučili. Naučili smo kako virus mutira, naučili smo što mu je filozofija. Otvorili smo novi respiratorni centar u Kragujevcu, to je Zastavin centar', kazao je Sazdanović za RTS.

Naveo je da je mogućnost zaraze na skijalištima od pet do sedam posto s obzirom na to da skijaši nose maske i na otvorenom su prostoru. 'Ono što je nas šokiralo, a govorim o kavanama i kafićima, sasvim je svejedno je li u pitanju Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Užice, Kopaonik, Zlatibor ili Vrnjačka Banja. Sve to događalo se u zatvorenom prostoru i mi smo znali da će se virus proširiti. Od 100 prisutnih u zatvorenom prostoru 80 njih će se razboljeti', kazao je Sazdanović.

Kazao je da je situacija u Kragujevcu alarmantna kao i u ostatku Srbije.

'Možda nas najgore tek očekuje. Mi to ne znamo. Samo se pitamo što bi bilo da nije bilo cijepljenja. Sad imamo 250 pacijenata, dnevno imamo 150 pregleda. Možda bi cijela Srbija imala 10.000 novozaraženih da nije bilo cijepljenja', rekao je Sazdanović.

Govoreći o novim sojevima virusa, Sazdanović je rekao da su tijekom četiri vala primijećene četiri faze i da se tijekom svake od njih razlikovala klinička slika. Dodao je da ne treba trošiti energiju na to koji je soj u pitanju jer virus brzo mutira. Naveo je da su na Islandu uspjeli na nekih 28.000 oboljelih svima napraviti gensku strukturu virusa.

'Znate li koliko ima tipova virusa na 28.000 bolesnih', upitao je Sazdanović i potom odgovorio - 345 vrsta.

Zaključio je da je prevencija ključna, a cijepljenje jedino efikasno sredstvo u borbi s koronavirusom.