pravna bitka

Savjetnica s Europskog suda pravde smatra da Mađarska nije smjela zabraniti Sorosevo sveučilište

05.03.2020 u 15:21

Bionic
Reading

Savjetnica Europskog suda pravde (ECJ) u četvrtak je ocijenila da Mađarska zabranom rada Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), čiji je osnivač američki milijarder George Soros, krši europsko zakonodavstvo

'Mađarski pravni zahtjevi nisu usklađeni sa zakonima EU-a i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) prema kojima nacionalna i strana sveučilišta uživaju jednaki tretman', smatra savjetnica Juliane Kokott.

Mađarska vladajuća stranka Fidesz je 2017. izmijenila zakon o visokom školstvu kojim se stranim sveučilištima dozvoljava rad samo ako imaju kampus i u zemlji podrijetla, a CEU, koji je djelovao samo u Budimpešti, bilo je jedino međunarodno sveučilište u toj zemlji koje nema kampus i negdje drugdje.

Dio zakona određuje da strana sveučilišta mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države, potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

CEU je inače osnovan prema zakonima države New York u SAD-u.

Nakon duge bitke između Sorosa, koji promiče liberalne ideje, i mađarskog premijera Viktora Orbana, CEU je u studenom prošle godine odlučio svoje aktivnosti premjestiti u Austriju.

Odluka ECJ-a se očekuje za dva do četiri mjeseca.

Iako mišljenje savjetnice nije obvezujuće, suci ECJ-a uglavnom ga uvažavaju pri donošenju presude.