čuo se s abasom

Saudijski vladar podržao Palestince: 'Imate legitimno pravo na dostojan život'

10.10.2023 u 15:14

Bionic
Reading

Saudijski vladar Mohamed Bin Salman rekao je u telefonskom razgovoru palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da će njegova zemlja i dalje biti "uz palestinski narod kako bi on ostvario svoja legitimna prva na dostojan život", prenosi u utorak BBC.

Bin Salman je Abasu rekao da će Saudijska Arabija i dalje "biti uz palestinski narod kako bi mogao ostvariti svoja legitimna prava na dostojan život, da bi ostvario svoje nade i težnje te postigao pravedan i trajan mir", prenosi BBC službenu saudijsku novinsku agenciju.

Palestinskom predsjedniku Bin Salman je poručio i da surađuje sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi se spriječilo "širenje" sukoba.

Abas, koji je na čelu pokreta Fatah koji kontrolira Zapadnu obalu, a istodobno je i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), i Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, politički su suparnici.

Potpora Saudijske Arabije Palestincima uslijedila je u vrijeme dok se vode trostrani pregovori između Izraela, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država o normalizaciji odnosa između Rijada i Tel Aviva.

Analitičari smatraju da je ovaj eskalirajući sukob zadao težak udarac tim razgovorima o normalizaciji.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na "trenutačni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca", prenijela je državna novinska agencija. 

"Pratimo neviđeni razvoj događaja između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacijskih snaga koji je doveo do visoke razine nasilja na brojnim frontama", poručilo je.