SNIMAO SASTANKE

Sarkozyja špijunirao savjetnik

05.03.2014 u 18:00

Bionic
Reading

Patrick Buisson, savjetnik Nicolas Sarkozyja je bez znanja bivšeg francuskog predsjednika snimao njihove sastanke

Ta afera koju su otkrili mediji je osupnula političku klasu i mogla bi prerasti u državni skandal.

Sadržaj snimaka baca novo svjetlo na igre oko bivšeg predsjednika (2007-2012) i njihova objava bi mogla kompromitirati Sarkozyjevu sve otvoreniju politiku povratka.

Pokretač te nečuvene afere u Francuskoj je kontroverzni Patrick Buisson (64), povjesničar krajnje desnih stajališta. Ta bivša Sarkozyjeva siva eminencija, koji je bio optužen da je pretjerano udesno skrenuo kampanju dotadašnjeg presjednika i time pridonio porazu u svibnju 2012. kada je pobijedio socijalist Francois Hollande.

'To je odvratno', komentirao je bivši premijer Francois Fillon. "Buisson je počinio jedan oblik silovanja", rekao je Henri Guaino, viši savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem je istaknula da je to 'iznimno teška afera jer se radi o prisluškivanjima najviših državnih dužnosnika'.

Ministrica pravosuđa Christiane Taubira je ukazala na 'povredu javnog morala i institucija'.

U priopćenju koje je Buissonov odvjetnik dostavio agenciji France presse, Buisson se brani tvrdnjama da nije uspijevao pisati bilješke i koristio je te snimke za pripreme sastanaka.

Zatim je snimke uništavao, osim nekih koje su mu ukradene i koje su sada nastrano iskorištene.

Patrick Buisson je upleten u još jednu aferu. Sud trenutačno istražuje zakonitost ugovora zaključenih tijekom predsjedanja Nicolas Sarkozyja, bez natječaja, između Elizejske palače i devet istraživačkih instituta, među kojima i Buissonove savjetodavne tvrtke Publifact.