SUSRET U MADRIDU

Sarkozy na ručku s Rajoyem dogovara samit EU-a

16.01.2012 u 13:19

Bionic
Reading

Riječ je o početku susreta novog španjolskog premijera s inozemnim liderima: danas prima Nicolasa Sarkozyja, a sutra predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuyja

Sarkozy stiže u Madrid kako bi se nastavile pripreme za europski sumit 30. siječnja u Bruxellesu, a predsjednik španjolske vlade, Mariano Rajoy, počastit će gosta tako što će mu dodijeliti najviše državno odlikovanje, zlatni Toison, a kao priznanje Sarkozyju u borbi protiv terorizma.

Sarkozy se sastaje s Rajoyjem u palači vlade La Moncloa gdje će uslijediti ručak. Nakon kraćeg odmora na istome mjestu nastavljaju susret gdje će kroz 40 minuta dogovarati pojedinosti europskog sastanka na vrhu.

Rajoyjeva vlada gleda na Francusku i na Njemačku kao na glavne partnere u EU i zato Rajoy 26. putuje u Berlin na susret s Angelom Merkel. Najviše će se govoriti o jačanju fiskalne discipline u eurozoni i o planovima za smanjenje nezaposlenosti.

Nakon susreta sa Sarkozyem i sutra s Van Rompuyjem, u srijedu Rajoy prvi puta napušta zemlju da bi posjetio Maroko kao dio tradicije koja nalaže da svaki novi španjolski premijer najprije, u svom prvom inozemnom putovanju, posjećuje tu kraljevinu.