BILATERALNI SASTANAK

Sarkozy i Orban podupiru Hrvatsku

19.11.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je u petak s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o skorom mađarskom predsjedanju Europskom unijom te o potrebi što skorijeg ulaska Hrvatske u Uniju

Francuski predsjednik jasno je rekao da podupire mađarsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2011, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa Sarkozyjem

Tijekom jednosatna sastanka razgovarali su o nekim od najvažnijih pitanja u EU-u, rekao je Orban. 'Obojica smo svjesni toga što je u igri u idućih šest mjeseci, to su pitanja od povijesne važnosti koja treba riješiti u EU-u tijekom mađarskoga predsjedanja', rekao je Orban.

Osim toga, 'želimo da Hrvatska što prije postane dio EU-a', rekao je.

Sarkozy je Orbanu tijekom sastanka rekao da su velike francuske tvrtke sa znatnim ulaganjima u Mađarskoj zabrinute zbog razvoja poslovne atmosfere u toj zemlji, 'osobito u vezi s odnosima s nekim lokalnim vlastima', objavio je ured francuskoga predsjednika. Važno je da se francuske tvrtke 'ne osjete diskriminiranima', rekao je Sarkozy koji se s mađarskim premijerom dogovorio da uskoro opet razgovaraju o toj temi.

Sarkozy je rekao da se mora razgovarati o mogućim sankcijama zemljama članicama koje krše odredbe o proračunskom deficitu i nacionalnome dugu, a dodao je i da su nužne male modifikacije Lisabonskoga ugovora kako bi se zajamčio kontinuitet EU-ova sustava upravljanja krizom.

Sarkozy je potvrdio francusku potporu integraciji zemalja Balkana, a s Orbanom se složio da završetak pregovora s Hrvatskom nije daleko. Ipak, važnije je postići 'dobar sporazum' nego brz, dodao je.