DOLAZAK PAPE FRANJE

Sarajevo podsjeća na grad iz svojih najboljih prijeratnih dana

Bionic
Reading

Posjet pape Franje Sarajevu u subotu, 6. lipnja, prate značajne mjere sigurnosti koje su donekle poremetile svakodnevicu glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali unatoč tome, Sarajlije radosno iščekuju dolazak vjerojatno jedne od najomiljenijih svjetskih javnih osoba. U gradu se već u petak mogu vidjeti i brojni hodočasnici iz Hrvatske, koji se kreću s vodičima koji nose hrvatske zastave

Ako ovih dana u Sarajevu nosite dužu bradu i kraće hlače, postoji prilična šansa da će vas zaustaviti i pregledati policija. Novinar tportala svjedočio je jednom takvom trenutku, kada je policija zaustavila vehabiju i počela mu pretresati auto, što je dokaz da se posjet pape Franje glavnom gradu Bosne i Hercegovine smatra i nemalim sigurnosnim rizikom, zbog čega su angažirane tisuće policajaca i pripadnika ostalih sigurnosnih službi, koje se može vidjeti diljem ulicama Sarajeva.

No to ne znači da je atmosfera u gradu napeta, nego baš suprotno – mladi parovi se i dalje ljube na klupama na Vilsonovom šetalištu uz Miljacku, dok su zaposlenici službi Federacije BiH s posla pušteni u podne, na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike (ta ista vlada se dva dana prije Papina dolaska raspala, ali to je neka druga priča). Građani Sarajeva, pak, na pitanje brojnih novinara (ima ih više od tisuću!) o tome kako komentiraju Papin dolazak, redom odgovaraju da su radosni, jer im se aktualni pontifeks čini kao iskren čovjek, koji vjeruje u suživot i toleranciju. Za razliku od naših političara, dodat će mnogi.

Sigurnosne mjere uključuju i zabranu parkiranja u nekim dijelovima grada, ponajviše onima uz rutu Papina puta od aerodroma Butmir do stadiona na Koševu, gdje će biti održano veliko misno slavlje za 65 tisuća posjetitelja. Kako se tome nisu odazvali sve Sarajlije, između ostaloga i jer ih se informiralo pomoću gusto natipkanih plakata u A4 formatu, morali su uredovati i pauci, koji su, primjerice, na Grbavici sakupljali i odvlačili na nedozvoljenim mjestima parkirane automobile.

Papin dolazak je i glavna medijska tema u BiH, a o tome pišu i svi sarajevski mediji, uključujući i tjednike Slobodna Bosna i Dani, oba s Franjom na naslovnici. Dani konstatiraju da je Papa došao u posjet svima u BiH, dok Slobodna Bosna duhovitom igrom riječi poručuje na naslovnici 'Halal mu vjera!'. Papin dolazak je naslovna tema i dnevnika poput Oslobođenja i Dnevnog avaza, kao i svih portala.


S druge strane, već sad je očito da se bh. politička kasta pokušava očešati o ugled pape Franje te monopolizirati njegov simbolički kapital, u čemu zasad najviše prednjači predsjednik HDZ BiH i član predsjedništva iz hrvatskog naroda Dragan Čović. Daju se i izjave u stilu da će Papa riješiti političke probleme bosanskohercegovačkih Hrvata, što ima smisla kao da se Franji (rođenom 1936. u Buenos Airesu kao Jose Maria Bergoglia) obraćaju Argentinci da sredi ekonomske probleme u njihovoj zajedničkoj domovini. Iako je i sam Papa u svojoj video poruci pred dolazak poručio da mu je namjera ohrabriti katolike i poticati suživot, to se automatski tumači da Papa dolazi u posjet Hrvatima, pa se i implicitno sugerira da je Papa u Bosni i Hercegovini zbog Dragana Čovića, inače gorljivog funkcionera Saveza komunista do 1990. godine.

Hodočasnici iz Hrvatske su se već u petak mogli vidjeti na ulicama Sarajeva, pa je tako ovaj novinar susreo skupinu od njih pedesetak kako se s Baščaršije kreću prema katedrali, uz predvodništvo vodiča koji je nosio hrvatsku zastavu. Pritom nije bilo nikakvih negativnih reakcija ili prijekih pogleda, a u gradu ionako preplavljenom turistima vlada opuštena atmosfera, dok je vidljivo, ali nenametljivo prisustvo policije na ulicama dovelo i do izostanka za Sarajevo u međuvremenu, nažalost, uobičajenih kriminalnih obračuna vatrenim oružjem. Jednostavno, svima je jako stalo da dolazak pape Franje prođe u najboljem redu i bude događaj za pamćenje, poput posjeta Ivana Pavla II. 1997. godine.

U čast Papina dolaska su i mnoge privatne tvrtke danas radile skraćeno, među njima i talijanska UniCredit banka (u Hrvatskoj poznatija po svojoj filijali zvanoj Zagrebačka banka), a u subotu će zbog mjera sigurnosti biti zatvoreni i kafići uz rutu Papina kretanja. Sarajevske prodavaonice Konzuma su izuzetak te rade puno radno vrijeme.

Sve u svemu, Sarajevo dan pred dolazak pape Franje podsjeća na grad iz svojih najboljih dana, prije rata.

Više detalja o posjetu pape Franje Sarajevu možete saznati na ovom linku