finska premijerka

Sanna Marin: Preživjet ćemo zimu i prijetnju Rusije, nitko nas neće razdvojiti u našoj potpori Ukrajini

Bionic
Reading

'Preživjet ćemo zimu i prijetnje Rusije, ali važno je da ostanemo ujedinjeni, hrabri i posvećeni ciljevima. Mnogo je razloga za nadu, a Ukrajina će sigurno dobiti rat uz našu potporu; ima veliku podršku Finske, a ovih dana čuli smo i o velikom uspjehu ukrajinske vojske. Moramo dalje pružati pomoć Ukrajini i kao lider graditi pravu Uniju', rekla je u utorak finska premijerka Sanna Marin tijekom govora na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Posjetila je Strasbourg u sklopu programa 'Ovo je Europa', prema kojem čelnici država članica EU-a dolaze u Europski parlament i raspravljaju o svojoj viziji Unije

Marin je ustvrdila da su Zapad i Europa pokazali jedinstvo od 24. veljače, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, pa dosad, kao i da je važno da se ta podrška nastavi. 'Rusija koristi plin kao oružje protiv EU-a, čemu treba doći kraj. Prijetnjama i ucjenama obustavom opskrbe energentima Rusija želi razdvojiti Europu, našu potporu Ukrajini, naše jedinstvo. Svojim ratom Rusija ide protiv vlastitog gospodarstva i protiv budućnosti. Nemamo povjerenja u njih, a ako se rat i završi danas, to povjerenje još dugo neće vratiti', ustvrdila je finska premijerka.

Otkako je krajem veljače izbio rat, EU je zauzeo čvrst stav prema Rusiji, pozivajući na oštre sankcije i brzu tranziciju s ruskih fosilnih goriva, a Marin je ustvrdila da 'Europa cijenu rata plaća u eurima, a Ukrajina u ljudskim životima'.

'Moramo biti spremni na izvanredne mjere'

U svom je govoru istaknula da je zajedništvo EU-a važno i uoči, kako je navela, 'teške zime i inflacije, što će testirati mnoga društva i zemlje, no da se pritom nikog ne smije ostaviti na cjedilu'. 'Važno je da budemo ujedinjeni, da pazimo na dostupnost energije u Europi, ali i da budemo spremni na uvođenje izvanrednih mjera radi smanjenja cijene energije. Prijepori među zemljama članicama idu na korist Rusiji. Slabi smo ako smo podijeljeni, što i jest ruski cilj', rekla je Marin.

Finska premijerka je, podsjetimo, predvodila kandidaturu Finske za pridruživanje NATO-u, nakon višegodišnje neutralnosti te zemlje, kao i susjedne Švedske. Usto Rusija i Finska dijele kopnenu granicu dugu 1300 kilometara te su jedna od rijetkih ulaznih točaka za Ruse koji dolaze u EU. Stoga se, podsjetimo, Finska zalagala za široku zabranu izdavanja viza za ruske državljane. Marin snažno podržava tranziciju s ruskih fosilnih goriva, ali i još strože sankcije koje bi se, kako je istaknula, odrazile i na svakodnevni život Rusa, a koji, dodala je, 'slobodno turistički putuju Europom dok njihova zemlja u Ukrajini ubija civile'.

Greške iz prošlosti

'Finska je bila za sve sankcije i prijedloge EU-a od početka rata. Važno je da ne kažemo 'ne' sankcijama jer je to jedini način da oslabimo Rusiju i njezino gospodarstvo. Što se tiče energetske krize, čekamo konkretne prijedloge mjera Europske komisije u srijedu', rekla je Marin. Usto je pohvalila u više navrata otpor Ukrajine te istaknula da 'EU ne smije stati s potporom zbog energetske krize'.

Rekla je i da su ta kriza i ovisnost o ruskim gorivima 'posljedice geopolitičkih grešaka iz povijesti' te 'naivnosti u slučaju Rusije, na što su ih upozoravale baltičke države i Poljska, a koje su bile pod sovjetskom vlašću'.

Ulazak u NATO

Bila je suzdržana oko pitanja vezanog uz Tursku, državu koja blokira pridruživanje Finske i Švedske NATO-u, ali i ranijih napetosti zbog stavova turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Naime Turska je blokirala proces pridruživanja, optužujući dvije zemlje da štite borce Kurdistanske radničke stranke (PKK) i Jedinica narodne zaštite (YPG), a koje Ankara smatra terorističkim organizacijama. Međutim krajem lipnja turski, švedski i finski ministar vanjskih poslova ipak su potpisali memorandum koji dvjema zemljama utire put za ulazak u NATO. Turska je drugi dan uputila Finskoj i Švedskoj zahtjev za izručenje 33 osobe koje smatra teroristima, nakon čega je Erdogan odmah spomenuo 'švedsko obećanje' o izručenju '73 terorista'.

'Razgovaramo i raspravljamo s Turskom o ulasku u NATO i suradnji u važnim temama, a nadamo se dogovoru. Nema potrebe da sada razgovaramo o problemima kojih nema', rekla je kratko Marin, uoči novog trilateralnog sastanka koji bi se trebao održati najesen.

  • +6
Sanna Marin Izvor: Profimedia / Autor: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suzdržana oko izbora u Italiji

Bliže se i prijevremeni izbori u Italiji, koji će se održati 25. rujna, nakon pada vlade ove godine i nestabilnosti u talijanskoj politici. Ako pobijede desni centar i desnica u Italiji, a Silvio Berlusconi se vrati u politiku na velika vrata, Europska unija to neće najbolje podnijeti zbog nestabilnosti, upravljanja migracijama, fiskalne discipline, pa i jačanja isticanja nacionalnog osjećaja u podjeli uslijed rusko-ukrajinskog rata. No Marin je bila vrlo suzdržana i diplomatski je odgovorila na pitanje o Italiji. 'Znamo da je Italija pred izborima, imaju pravo glasati za koga god misle da je najbolji izbor. Ne želim komentirati izbore ni talijansku politiku; čekat ćemo da izbori prođu pa ćemo onda razgovarati. Mislim da je tijekom teških vremena najvažnije to da smo ujedinjeni', poručila je Marin.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola kratko je rekla pred kraj da je 'teško biti žena u politici, da Sanna ima njihovu potpunu podršku te da ne bi trebala biti osuđivana zbog ikakvih aktivnosti koje se ne tiču politike i koje se događaju izvan politike'. Podsjetimo, Marin je bila izložena brojnim kritikama javnosti, pa i zastupnika, nakon što su se u javnosti pojavile snimke s partyja na kojem pleše i zabavlja se. Marin je u svom govoru u Strasbourgu poručila ženama 'da budu jake i snažne jer mogu promijeniti svijet'.

Sadržaj je dio projekta EU: solidarnost i oporavak koji se realizira u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.

Sadržaj je dio projekta EU: solidarnost i oporavak koji se realizira u suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj.