novi zakon

Sandra Benčić: 'Izborne jedinice radio je obiteljski kartel HDZ-a'

20.09.2023 u 12:36

Bionic
Reading

Saborska zastupnica stranke Možemo!, Sandra Benčić, održala je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru gdje se osvrnula na prodaju stana članu Uprave HEP-a od strane vlasnika tvrtke PPD

Benčić je podsjetila da su ranije govorili da Pavao Vujnovac ima svoje ljude u HEP-u. “Evidentno je da je i HEP premrežen s ljudima koje je tamo instalirao da bi lakše dolazio do informacija i zadobio ovu poziciju na tržištu koju ima. Upravo zato sam Plenkoviću rekla da je mecena korupcije u Hrvatskoj”, rekla je.

“Plenković sve ovo zna, kao i vi i ja. Jučer nije odgovorio na pitanje ne želi li smijeniti predsjednika člana Uprave HEP-a, Franu Barbarića ili ne može. On sam pokriva tu korupciju”, dodala je, piše N1.

Osvrnula se i na ispunjavanje imovinske kartice. “Mene su dva dana proganjali zbog rashoda koji nisam unijela u karticu, i priznala sam grešku i ispravila. Samu sebe sam prijavila Povjerenstvu nakon što sam obaviještena da treba i rashod prijaviti. Sada vidimo da HDZ-ovci ne prijavljuju ni prihode. Tako vidimo da je ministar Grlić Radman nije prijavio 2 milijuna eura od tvrtke koja kao monopolist surađuje s državom. Sada vidimo i da ministar Medved nije prijavio neke nekretnine. Zašto? To morate njega pitati”, kazala je.

Rekla je da obrazac prijave nije prilagođen te da je nejasno da treba unijeti najam. “Ne možete imati ista pitanja za kredit i za najam jer onda ne možete to upisati jer što da upišem pod kamatu i glavnicu kod stanarine, ili koliko ću je dugo plaćati”, objasnila je.

Što se izbornih jedinica tiče kaže da ih je radio obiteljski kartel HDZ-a. “Sigurna sam da je i Plenković u tome imao prste. Osobito je bio zainteresiran za prvu izbornu jedinicu u koju je donio Veliku Goricu jer misli da će se spasiti. Nisu odgovorili na zahtjeve Ustavnog suda da izborne jedinice moraju pratiti neke granice, da moraju izgledati logično i da glas mora vrijediti isto. Oni od toga nisu napravili ništa. Popis i registar birača nije pročišćen”, tvrdi Benčić.