JOŠ DVA MJESECA U ZATVORU

Sanaderu u pomoć stižu novi europarlamentarci

18.10.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader jučer je dobio još dva mjeseca istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega. Odluku je navodno podnio stoički te se očito toliko udomaćio u Remetincu da je počeo primati i goste. U nedjelju ga je posjetio predsjednik parlamenta pokrajine Tirol Herwig van Staa, a njegovi odvjetnici najavljuju da će ga vrlo skoro posjetiti i drugi europarlamentarci

Ivo Sanader je iza rešetaka već deset mjeseci. Prvih sedam proveo je u Austriji, a već tri guli u Remetincu. U početku je bio sam u ćeliji, no posljedice problema prenapučenosti hrvatskog zatvorskog sustava (koji nije riješio kada je bio premijer) sada se odražavaju i na njegov komoditet pa dijeli ćeliju s cimerom ili čak cimerima.

Njegov odvjetnik Goran Suić tvrdi da Sanader nema nikakvih pritužbi na smještaj u Remetincu i da ne traži nikakve privilegije, a to nam je i potvrdio izvor sa Županijskog suda. Time Sanader ostavlja dojam strpljive i skromne osobe debelih živaca, ali i dobrih veza. Svoj očito detaljno razrađen PR Sanader pojačava posjetima tituliranih prijatelja. U nedjelju ga je posjetio predsjednik parlamenta pokrajine Tirol, Herwig van Staa. O njemu se ne zna puno, niti Sanader želi da hrvatska javnost o njemu zna više od činjenice da je on političar jedne pokrajine u jednoj zemlji Europske unije, koji je sam zatražio da ga posjeti jer ga podržava bez obzira na sve. Odvjetnici nastavljaju s dobrim PR-om i najavljuju da će 'vrlo skoro Sanadera posjetiti i drugi europarlamentarci'.

Što se tiče njegove borbe za slobodu, Sanader od početka koristi sve instance pa se već žalio Ustavnom sudu zbog prve odluke o dvomjesečnom istražnom zatvoru donesene 17. kolovoza. Odvjetnik Suić najavio je žalbu na jučerašnju odluku o novom dvomjesečnom zatvoru koja kaže da bi Sanader trebao ostati u Remetincu do 18. prosinca. Ako Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu do kraja tjedna ne poništi tu odluku, Suić i drugi Sanaderovi odvjetnici ponovno će slati tužbu Ustavnom sudu.

Ustavni sud je odluku na prvu Sanaderovu tužbu donio u prošli četvrtak (tri dana prije nove odluke o zatvoru), a ona kaže da je Sanaderova tužba u toj fazi bila neosnovana. No je li i ovo novo produljenje osnovano i je li se mogla propisati neka blaža mjera od oduzimanja slobode, ocijenit će Izvanraspravno vijeće uz nadzor Ustavnog suda.

Prvi 'EU prijatelj' u posjetu - Franz Fischler

Prvi europarlamentarac koji je  posjetio Sanadera bio je bivši povjerenik EU-a za poljoprivredu Franz Fischler, koji je tom prilikom rekao: 'Gospodin Sanader je moj prijatelj i mislim da se prijateljstvo treba dokazati i u teškim vremenima, ne samo u dobrim.'

Ovaj put obrana u zamjenu za Sanaderovu slobodu nudi najveću jamčevinu ikada ponuđenu, u iznosu od 12,4 milijuna kuna! Iza jamčevine stoje predsjednik Sabora Luka Bebić sa svojom kućom, Mario Zubović i Jerko Rošin sa svojim stanovima i Sanaderova supruga Mirjana Sanader s trećinom kuće. Kao dodatno jamstvo da Sanader neće pobjeći odvjetnici nude i predaju Sanaderove putovnice te uporno ponavljaju da on u Austriji zapravo nije bježao, nego da se pokušavao vratiti u Hrvatsku, o čemu je, navodno, i obavijestio hrvatske vlasti.

Ipak, s pravosudnog aspekta, Sanader je sedam mjeseci odležao u Austriji zbog svoje krivice - odnosno bijega i odbijanja izručenja. U Remetincu je 'tek' tri mjeseca, i to ne samo zbog afere Hypo, koja će svoj epilog uskoro dobiti na sudu, nego zbog još četiri slučaja koja se vode protiv njega. Osim toga, Sanader očito ima brojne međunarodne kontakte zbog kojih bi mu bijeg bio puno lakši nego 'običnom' građaninu. Sve je to navelo suca istrage da mu jučer produlji boravak u Remetincu za još dva mjeseca.

Za usporedbu, Damir Polančec je u istražnom zatvoru u Remetincu proveo tri mjeseca i 22 dana za afere Spice, Reflektori, Borovo i HEP/TLM. Optuženica u aferi Fimi Media Nevenka Jurak bila je u Remetincu više od četiri mjeseca, a Zdravko Šestak, zbog afere Spice, šest mjeseci.