AFERA INA-MOL I HYPO

Sanaderu smanjena kazna na 8 i pol godina!

13.06.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Vrhovni sud preinačio je prvostupanjsku presudu Ivi Sanaderu za aferu Ina-MOL i Hypo, potvrdio je za tportal glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Umjesto 10 godina koliko mu je presudilo vijeće Županijskog suda, Vrhovni sud propisao je kaznu od osam i pol godina

'Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske je nakon sjednice održane 31. ožujka te 1, 2. i 3. travnja 2014. donijelo presudu i rješenje kojima je odlučeno o žalbama USKOK-a, optuženog Ive Sanadera i DIOKI Holding AG podnesenima protiv presude Županijskog suda u Zagrebu od 19. studenoga 2012. Odluka je sa spisom danas dostavljena prvostupanjskom sudu, a sadržaj odluke s obrazloženjem bit će objavljen na web-stranici Vrhovnog suda Republike Hrvatske nakon primitka obavijesti prvostupanjskog suda o njenom otpremanju strankama', stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Županijski sud već danas bi trebao strankama otpremiti presudOdvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović još uvijek nije dobio presuduVrhovnog suda. Stoga je, kaže, ne može ni komentirati. Na našu opaskukako je presuda smanjena na 8 i pol godina zatvora, Prodanović je ipakrekao:

'Očekivali smo da presuda bude ukinuta. Budući da neznam kakva je presuda, ne mogu ništa reći. Sve što je izvan toga bit ćeneugodno iznenađenje', rekao je Prodanović. 'Presuda je preinačena i umjesto kazne od 10 godina, Vrhovni sud dosudio je 8,5 godina', potvrdio nam je Devčić.

Stazić očekivao promjenu presude

'Posljedice Sanaderovog razornog djelovanja i pljačke koja je provedena dok je bio premijer se osjećaju', poručio je SDP-ov Nenad Stazić.

Stazić kaže da treba pričekati i pravomoćnu presudu vezano za Fimi mediju, u kojoj je opužen i HDZ. Potvrde li se sve presude protiv Sanadera, mogao bi, kaže Stazić, maksimalno dobiti 15 godina zatvora.

'Vjerojatno će nakon polovice odrađene kazne ili nakon dvije trećine izaći. A to nije dobra poruka', rekao je Stazić.

Podsjetimo, prvom nepravomoćnom presudom Sanaderu je dosuđeno deset godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a. Njegova obrana bila je uvjerena da će na Vrhovnom sudu ishoditi ponavljanje suđenja, jer je, kako su smatrali, u prvom postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom došlo do bitnih zakonskih povreda na Sanaderovu štetu. Istovremeno USKOK je žalbom zatražio da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Vijećem vrhovnog suda, koje je Sanaderu preinačilo kaznu, predsjedavao je sudac Zdenko Konjić, a u vijeću su bili i suci Dražen Tripalo te Marin Mrčela.

Obrazlažući prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

No u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedjelima pridonijeli i njegovi suradnici iz Vlade i Predsjedništva HDZ-a.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi Vrhovnom sudu tvrdili su da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Obrana je najspornijim držala što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera. Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko njegovih inozemnih računa primio pet milijuna eura, odnosno polovicu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer predao Sanaderu proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. odobren kredit za veleposlanstva.

USKOK je, pak, u svojoj žalbi ustvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne za državni interes.