BARIŠIĆ PRIZNAO USKOK-U

'Sanaderu sam u kuću donio 30 milijuna kuna'

10.11.2010 u 22:16

Bionic
Reading

Prema pisanju Vjesnika, Mladen Barišić Uskoku je priznao da je u tri i pol godine osobno donosio novac zarađen preko Fimi Medije u Sanaderov dom u Kozarčevoj. Sanader je ukupno dobio 30 milijuna kuna

'U tri i pol godine odnio sam mu 30 milijuna kuna iz Fimi medije. Pri isporuci novac nismo ni brojali. Zahtjeve za još novca pravdao je

raznim razlozima te mi rekao da ne brinem, da on zna što će s novcem', piše Vjesnik citirajući Barišićev iskaz Uskoku.

Vjesnik piše i da su saslušanja Mladena Barišića i vlasnice Fimi Medije Nevenke Jurak pri kraju. Jurak je i danas bila u Uskoku, a navodno će oboje još nekoliko puta biti ispitani u Uskoku.

Kako Vjesnik neslužbeno doznaje, istražitelji imaju sve dokaze te sada samo rade na detaljima i razjašnjavanju nekih nejasnoća. Navodno su iskazi Barišića, Jurak i njezine prijateljice Anite Lončar Papeš komplementarni i iz njih proizlazi da je sav novac išao osobno bivšemu premijeru, koji je dalje baratao tim novcem.

'Ivi Sanaderu sam osobno u koferima u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici te u ured u središte stranke u razdoblju od tri i pol godine odnio više od 30 milijuna kuna iz Fimi medije. Pri isporukama novac nismo ni brojali, a nije ga brojao ni on. Samo je znao reći da novca treba i da probam nabaviti što više. Pravdao je zahtjeve raznim razlozima te mi rekao da se ne brinem, da on zna što će s novcem', sažetak je, prema Vjesnikovim informacijama, ključnih rečenica koje je Barišić u proteklih nekoliko dana iznio pred istražiteljima u Gajevoj.

Ove tvrdnje, ako se pokažu istinitima, a upravo je njihova provjera ono što sada nadležne državne institucije najintenzivnije rade, zasad najviše terete isključivo Sanadera, jer o njemu govore kao o glavnom stranačkom rizničaru iz sjene. Naime, prema Barišićevim tvrdnjama, ako novac iz Fimi medije i jest išao u neku crnu stranačku blagajnu, to se radilo samo u diskreciji sa Sanaderom.

Uloga aktualnog HDZ-ovog stranačkoga tajnika Branka Bačića u slučaju 'Fimi media' još je predmet spekulacija, no i on će, piše Vjesnik, biti pozvan kao svjedok.

Cijela ideja afere Fimi Media, pišu, počela je spontano osobnim Barišićevim angažmanom da se pomogne njegovoj prijateljici N. Jurak, a ideja da se novac može vratiti i 'njima' tada još nije postojala. 'Okušala se u poduzetničkim vodama i propalo joj je nekoliko poslova', navodno je rekao Barišić istražiteljima.

Korupcijska hobotnica narasla je mogućnošću da Jurak vrati uslugu svome prijatelju.