U TAJNOSTI PREGLEDAN NA REBRU

Sanaderu odbijena žalba na istražni zatvor

sanader tužan

sanader tužan

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mahkek

Odbijena je žalba bivšeg premijera Ive Sanadera na jednomjesečan istražni zatvor koji mu je određen još prije sedam mjeseci na početku antikorupcijske istrage koju je protiv njega u slučaju Fimi medije pokrenuo USKOK

Sanader je preko svojih branitelja tražio da mu se kao razlog za zadržavanje u istražnom zatvoru ukine opasnost od bijega jer tvrdi da u prosincu prošle godine, kad je otputovao iz Hrvatske, nije bježao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unaprijed dogovoren službeni put. No izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda to je danas odbilo, ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

Na opasnost od utjecaja na svjedoke, kao drugi razlog za zadržavanje u Remetincu, obrana se nije žalila.

Istražni zatvor bivšem je premijeru i predsjedniku HDZ-a određen još u prosincu prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zlouporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstava i državnih poduzeća izvukao novac, od čega je dio zadržao sebi, a dio je navodno išao u tzv. HDZ-ove crne fondove.

Sanader pregledan na Rebru u tajnosti

Sanader je, javlja dnevnik.hr, doveden u ponedjeljak na zagrebačko Rebro gdje je, zbog naglog i velikog gubitka kilograma obavio detaljne pretrage. Oni koji su ga vidjeli, kažu da je mršav do neprepoznatljivosti.

Nakon što je zbog bolesne noge obavljen liječnički pregled u zatvorskoj bolnici, u ponedjeljak je Sanader pregledan i na Rebru, i u strogoj tajnosti. Još uvijek se čeka dijagnoza, a moguće su i nove pretrage.

Jednomjesečni istražni zatvor za Sanadera je počeo s danom izručenja Hrvatskoj i po sadašnjem rješenju može trajati do 18. kolovoza.

Od suca istrage Ratka Šćekića doznaje se da obrana za sada nije ponudila jamčevinu za puštanje na slobodu niti je predložila neku drugu mjeru opreza, primjerice zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili istražni zatvor u domu.

Pošto je prošli tjedan pred USKOK-ovim odvjetnicama iznio obranu u slučaju Fimi medije, Sanader bi u srijedu trebao to učiniti i u slučaju navodno nezakonita uzimanja 3,5 milijuna kuna provizije od Hypo banke za 140 milijuna austrijskih šilinga zajma koji je 1995. i 1995. dobila hrvatska vlada. Sanader je tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!