O PRANJU NOVCA U TIROLU

Sanadera će danas ispitati austrijsko državno odvjetništvo

Sanader s odvjetnikom na video linku s povjerenstvom

Sanader s odvjetnikom na video linku s povjerenstvom

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u četvrtak će saslušati bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ivu Sanadera, koji je u srijedu, svjedočeći pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o Hypo banci, opisao sadašnju predsjednicu vlade Jadranku Kosor kao svoju najbližu prijateljicu i suradnicu, a zanijekao je bliskost s poduzetnikom Robertom Ježićem.

'Planiramo ga sutra saslušati putem video konferencije', izjavio je u srijedu na večer za RTL televiziju državni odvjetnik u Beču Friedrich Koenig

Koenig je u srijedu prije podne austrijskoj novinskoj agenciji (APA) potvrdio da državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije kani u okviru istrage o pranju novca saslušati Sanadera o tome predmetu putem video konferencije, ali da točan datum saslušanja još nije utvrđen.

Državni odvjetnik Koenig, koji je i glasnogovornik državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije, potvrdio je za austrijsku agenciju da austrijsko pravosuđe u slučaju Sanader vodi istragu i protiv jednog člana njegove obitelji te protiv još jedne - 'treće osobe', ali nije otkrio tko su član Sanaderove obitelji i 'treća osoba'.

On je potvrdio da je povod za istragu sumnja u pranje novca.

Kako je prenijela APA, Sanader je u srijedu pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta o slučaju Hypo, koje ga je u Klagenfurtu saslušalo također videovezom iz pritvora u Salzburgu, zanijekao prijateljstvo s Robertom Ježićem, vlasnikom tvrtke DIOKI, iako mu je predočeno pismo bivšeg predsjednika uprave Hypo banke Wolfganga Kulterera svome nasljedniku Tilu Berlinu, u kojemu je navedeno da je Ježić "najbolji prijatelj i saveznik predsjednika vlade".

Po Sanaderovim riječima, moguće je da se ljudi pozivaju na njegovo ime.

'Što se više netko nalazi na hijerarhijskoj ljestvici, to češće se događa takvo nešto', rekao je.

Dodao je da se to ne može kontrolirati, ali da može reći tko je stvarno bila njegova najuža saveznica, a to je, po njegovim riječima, sadašnja predsjednica hrvatske vlade. Dodao je da je sadašnja predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor bila je njegova najbliža prijateljica i suradnica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!