JOŠ DVA MJESECA

Sanader zbog opasnosti od bijega ostaje u pritvoru!

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 17.08.2011 13:23
  • Objavljeno 17.08.2011 u 09:39
Ivo Sanader ispijen i mršav

Ivo Sanader ispijen i mršav

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sudac istrage Krešimir Devčić danas je odlučio da će bivšeg premijera Ivu Sanadera zadržati u istražnom zatvoru još dva mjeseca zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti od bijega

Nakon što je sudac Devčić saslušao stranke i čuo argumente za, od strane USKOK-a, odnosno protiv, koje je iznijela Sanaderova obrana, odlučio je produljiti istražni zatvor za daljnja dva mjeseca

'Razlog tome nalazim u činjenici da postoji opasnost od bijega, koja je po meni još uvijek izvjesna i realna, a s druge strane postoji opasnost od utjecaja na svjedoke koje će biti potrebno ispitati tijekom daljnje istrage', poručio je sudac istrage Krešimir Devčić.

Odluku suca Devčića, nakon izlaska iz remetinečkog zatvora, prokomentirali su i Sanaderovi odvjetnici – Čedo Prodanović i Goran Suić, potvrdivši kako njihovi argumenti, prije svega oni koji su se odnosili na mogući bijeg, nisu prihvaćeni.

Prodanović je novinarima ponovio kako se 'Sanader nakon što se uputio u Autriju, ipak odlučio vratiti'. 'Vraćao se uz znanje najodgovornijih osoba tužiteljstva, USKOK-a i MUP-a s kojima su razgovarali njegovi tadašnji odvjetnici i dogovarali način povratka', dodao je Prodanović.

Nije želio imenovati odgovorne osobe koje su sudjelovale u razgovorima o Sanaderovom povratku iz Austrije u Hrvatsku, prilikom čega je lišen slobode i prepraćen u salzburški zatvor, no potvrdio je kako su ih sucu istrage 'rekli imenom'. Bivšeg premijera austrijska policija je uhitila na autocesti dok je, kako je Sanader poručio preko svojih tadašnjih odvjetnika, putovao prema Hrvatskoj.

'Kad su razlozi ometanja istrage u pitanju, smatram da je bilo dovoljno vremena da se većina svjedoka do sada ispita, iako je samo u 'slučaju Fimi medija' ispitano njih 296', dodao je Prodanović uz napomenu kako 'ima još dosta svjedoka za ispitati'. 'Brojčano još 30-ak, ali govorim napamet', dodao je Prodanović.

Odvjetnici Ive Sanadera najavili su kako će dodatno pojačati argumentaciju kako bi suca istrage uvjerili da njihov klijent nema namjeru bježati. Najavili su i kako će razmotriti mogućnost žalbe tek kad vide obrazloženje rješenja, no najvjerojatnije će to učiniti.

Potvrđeno je i kako je zdravstveno stanje Ive Sanadera isto, dakle i dalje ima problema s nogom, no novinare je zanimalo i kako je primio odluku suca Devčića. 'Gospodin Sanader je već u biti 'jobovski' naučio trpjeti sve ove šokove i sve što mu se događa posljednjih mjeseci. Rekao bih da sve to podnosi stoički. Suočen je sa situacijom i nada se uspješnom ishodu', prenio je Prodanović.

Odvjetnici nisu nudili jamčevinu, niti se razmatrala mogućnost kućnog pritvora, jer su smatrali kako postoje razlozi za ukidanje pritvora uz argumente koje su ponudili. Uskoro će u dogovoru s USKOK-om biti i definirani termini novih ispitivanja.

Imao kartu za Ameriku, ali se vraćao u Hrvatsku

Iako su novinari inzistirali na činjenici da je Sanader imao kartu za Ameriku u trenutku uhićenja, odvjetnik Čedo Prodanović odbio je to komentirati. Ustvrdio je kako se njegov klijent vraćao u Hrvatsku. 'Nećemo pričati priče. I da je i imao kartu za Ameriku, a imao ju je, kartu je otkazao i vraćao se u Hrvatsku u dogovoru sa službenim organima, odnosno uz njihovo znanje', odgovorio je Prodanović.

Osim u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100 milijuna kuna, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

Tereti ga se i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

U međuvremenu protiv Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi