O SVJEDOČENJU U LONDONU

Sanader: Zbog Ježića sam proveo 4 godine u zatvoru

19.04.2016 u 20:06

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je večeras da je proteklih dana u Londonu u procesu između Hrvatske i MOL-a na UN-ovoj Komisiji za međunarodno trgovačko pravo svjedočio na poziv predsjednika arbitraže te da nije bio svjedok MOL-a. Sanader, protiv koga se na hrvatskom sudu vodi postupak za primanje mita za prepuštanje upravljačkih prava Molu, kazao je da je u arbitražnom postupku odgovarao na pitanja Vijeća, te zastupnika Hrvatske i MOL-a kako ne postoji mito, što je već rekao u Hrvatskoj

Svima sam odgovorio isto. Ne postoji mito, nisam primio nikakvih 5 milijuna mita i Robert Ježić naprosto laže, kazao je Sanader.

On se bio obvezao pred hrvatskim sudom, pred hrvatskom javnošću, pred svim kamerama da će tih 5 milijuna eura platiti još u rujnu 2012. godine. Evo, travanj 2016. još to nije uplaćeno. Ali u međuvremenu, zbog te izjave Ježićeve sam ja prosjedio 4 godine u zatvoru i vodi se međunarodna arbitraža. Ono što je Milanovićeva vlada, na inicijativu Ivana Vrdoljaka, tadašnjeg ministra, učinila je krajnje rizičan posao za Hrvatsku, rekao je Sanader.

Govorio sam o svemu što znam, o počecima privatizacije INE, i političkom progonu protiv mene i ulozi državnog odvjetnika Mladena Bajića u političkom progonu, koji se pokazao kao poslušnik tadašnje premijerke Kosor, koja je ovim političkim progonom mene željela eliminirati kao povratnika na političku scenu, kazao je Sanader gostujući u Dnevniku Nove TV.

Sanader je kazao da je njegova Vlada naslijedila ugovor bivše Vlade s MOL-om, te da je MOL bio strateški partner svim prethodnim vladama. Jedna Vlada je prodala MOL-u 25 posto dionica INA-e, a druga Vlada je činjenicu da je MOL u međuvremenu došao do 48 posto kupnjom na burzi, a ne prodajom Vlade, i naprosto postao većinski vlasnik jer hrvatska Vlada ima 45 posto dionica, logično je bilo da se kroz pregovore stvori 'novi odnos koji je takav kakav je', kazao je Sanader.

Govoreći o samom arbitražnom postupku, Sanader je kazao da je Milanovićeva Vlada na prijedlog ministra Ivana Vrdoljaka pokrenula međunarodnu arbitražu na temelju nepravomoćne presude, što je 'krajnje rizičan posao za Hrvatsku'.

Na pitanje što poručuje bivšem ministru Vrdoljaku koji ga je nazvao lažnim domoljubom, Sanader je rekao da bi po tome mogao biti domoljub samo ako prizna da je primio mito.

'Ja sam čuo u hrvatskoj politici svakakvih izjava, ali ova zaista spada u vrlo rijetke izjave. Vrdoljakova teza je ova: Mi smo tebe optužili da si za mito prodao upravljačka prava MOL-u. E sada, ako se ti ideš braniti, nisi domoljub. Znači, ti si domoljub ako priznaš da si primio mito i ako priznaš da si kriminalac i najbolje bi bilo da odeš opet u Remetinec. Tada si pravi domoljub. Vrdoljak ima neke svoje druge račune i neke svoje druge interese. Tu je umješan i gospodin Umičević i tako dalje', izjavio je Sanader.

Na pitanje koje interese ima rekao je 'pa vjerojatno neke privatne interese o kojima ćemo govoriti kada dođe vrijeme'.

425088,424930 ,424626 ,404090