POKUŠAJ PUČA U HDZ-u

Sanader uz pomoć Bebića želi prisiliti Kosor da odstupi

02.10.2009 u 07:39

Bionic
Reading

Jadranka Kosor ima plan do proljeća smijeniti Sanaderove ministre koje smatra neuspješnima. Njima se to baš i ne sviđa, pa od bivšeg premijera traže zaštitu, piše Jutarnji list

'Potpuno je jasna uloga i cilj Luke Bebića', kazao je Jutarnjem jedan od suradnika premijerke Kosor šokiran time što šef Sabora dva dana zaredom prima novinare, što je za njega posve neuobičajeno, da bi im govorio o sukobu s Jadrankom Kosor koji je izbio na sjednici Predsjedništva.

'Pa, vi znate koliko Bebić teško komunicira s novinarima, a gotovo nikad ne daje intervjue. Sad je odjednom jako raspoložen za davanje izjava, odgovaranje na pitanje novinara. Što mislite koji je cilj te akcije? Želi Jadranku Kosor prisiliti da se povuče. On, naravno, ne solira. Nije priča u tome da je ona njega isprovocirala jer mu je rekla da zašuti pa je on sad ljut. Kontekst je puno širi i važniji: iza Bebića stoji Sanader. Oni su iskoristili svađu na Predsjedništvu da bi pokrenuli širu akciju kojoj je cilj natjerati premijerku da odstupi', tumači sugovornik Jutarnjeg lista.

'Mislili su' - dodaje – 'da će Jadranka Kosor biti njihova lutka, da će ona sjediti i plakati, a oni je tapšati po ramenu i misliti za nju. Prevarili su se.'

Jadranka Kosor
, kako je to javno otkrio njezin odani savjetnik, ekonomist Željko Lovrinčević, ima plan do proljeća smijeniti Sanaderove ministre koje procjenjuje neuspješnima i nelojalnima.

Hebrang podržava Kosor

I potpredsjednik Andrija Hebrang daje bezrezervnu potporu Jadranki Kosor i kaže: 'Dobro se ponijela u slučaju Bebić. Ja joj dajem apsolutnu potporu jer je pokazala da zna upravljati krizom.'

To se njima ne sviđa: navodno je čak i na ručku premijerke i Ive Sanadera došlo do razilaženja jer je ona odbila zajamčiti zaštitu njegovih ministara.

Još prije mjesec dana, kad je premijerka pokazala da neće štititi ničije osobne interese, počele su se pojavljivati spekulacije kako je Sanader nezadovoljan njezinim ponašanjem i da osobno preko utjecajnih HDZ-ovaca koji su mu beskrajno odani režira slabljenje svoje nasljednice.

Nakon što je pod pritiskom svog zamjenika u stranci Darka Milinovića i konzervativnije struje morala odustati od ukidanja zabrane zamrzavanja zametaka, Kosor je shvatila da žurno mora svima u stranci dati do znanja da je ona šefica. Prije tri tjedna pozvala je na sastanak jednog po jednog ministra i stranačkog dužnosnika i jasno im rekla: neću dopustiti dvostruku liniju zapovijedanja.

Dužnosnici HDZ-a otkrili su Jutarnjem da je Bebić pretjerao. Jedan visokopozicionirani HDZ-ovac priznaje kako se ni prije ni za vrijeme Sanaderove ere nikada nije dogodilo da se bilo tko preko medija obračunava sa šefom stranke.

Nakon što je dva dana veteran HDZ-a otvoreno govorio kako ga nitko nikada nije ušutkavao, a šefici stranke se obraćao s ona 'gospođa', jučer se primirio: procijenio je, očito, kako mu je bolje da stane na loptu ili mu je to netko sugerirao.

Moguće je da je i sama premijerka dala nalog da se Bebića smiri jer je u Saboru jučer viđen i njezin zamjenik Darko Milinović. 'Podržavam premijerku Kosor svim srcem', rekao je Milinović.

'Stvarno ne znam što je Bebiću. Sad mu više nema zaštitnika Sanadera koji ga je uvijek branio i nikome nije dao na njega pa se malo uzjogunio', ocijenio je jedan HDZ-ovac.

'Mislim da je Vladimir Šeks pustio ovu priču o svađi na Predsjedništvu i onu kako se Bebić povlači s mjesta predsjednika Sabora. Tako se slaže jedan sklop da bi Bebić na kraju i zaista odstupio s mjesta u Saboru, a onda bi ga Šeks zamijenio', objašnjava.