ANDRIJA HEBRANG

Sanader upao u jamu koju je počeo kopati

13.10.2010 u 07:51

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a i potpredsjednik stranke Andrija Hebrang rekao je za Dnevnik 3 HTV-a da je bivši premijer Ivo Sanader, koji je svjedočio pred saborskim Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine, upao u jamu koju je počeo kopati jer je tvrdio da su imali sve relevantne informacije, što je, kaže Hebrang, apsolutna neistina

Hebrang je to rekao odgovarajući na pitanje jesu li svi sve znali, što je Sanader kazao danas pred Istražnim povjerenstvom.

'Nijedan član Predsjedništva (HDZ-a), a ja sam potpredsjednik stranke, nije imao ugovor o kojem se raspravljalo', rekao je Hebrang. Ustvrdio je da nisu imali sve relevantne činjenice, jer kad raspravljate o ugovoru, taj ugovor treba biti pred vama.

'Druga jama koju si je (Sanader) iskopao je iskaz da su članovi Vlade imali sve dokumente', kazao je Hebrang, ustvrdivši da ih nisu imali. Objasnio je pritom da su ministri dobili anekse ugovora, koji reguliraju vrlo važne odrednice, tek na dan održavanja sjednice, 29. siječnja 2009.

Ministri stoga nisu imali vremena proučiti (dokumente), mogli su ih samo letimično i brzo pročitati, zaključio je Hebrang.

Ustvrdio je da nije istina da su svi sve znali i da Sanader to forsira jer bi htio tu floskulu prenijeti i na neke druge, puno ozbiljnije teme koje će tek uslijediti u budućnosti.

Hebrang je ustvrdio i da nije istinita tvrdnja bivšeg premijera po kojoj je on otišao iz politike jer nije bio spreman trgovati teritorijem za članstvo u EU.

'Tu jamu si je kopao Sanader godinu dana jer mu je toliko vremena trebalo da objasni zašto je otišao', kazao je Hebrang. Ispričao je da je na dan ostavke Sanadera morao držati govor u Saboru i da je minutu prije nego je izašao za govornicu nazvao Sanadera i upitao ga: 'Ivo, reci mi zašto si otišao', a da je njegov odgovor bio: 'Već ćeš ti nešto smisliti.'

Hebrang je dodao da je u govoru nagađao da je to zbog EU-a te da ga je Sanader kasnije nazvao i smijao se od srca te mu rekao: 'Izvrsno, sad ću i ja to govoriti.'

Gost Dnevnika bio je i član Istražnog povjerenstva za Inu i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, koji je objasnio zašto su tražili svjedočenje premijerke Jadranke Kosor.

Ustvrdio je da su bivši potpredsjednik i predsjednik iznijeli podatak da su svi u vodstvu HDZ-a i u Vladi imali uvid i sudjelovali u kreiranju ugovora o privatizaciji Ine te da je u situaciji kad sadašnja premijerka oponira svojem prošlom predsjedniku i potpredsjedniku najlogičnije pozvati je da  svjedoči o tome.

Hebrang je pak rekao da je Kosor sve svoje o Ini rekla pomoću dva poteza u svom mandatu - time što je vratila i naplatila dvije milijarde kuna od Ine, koliko je ta tvrtka bila dužna državi, i što je odgodila do kraja godine donošenje odluke o plinskom biznisu, jer ga nije htjela prihvatiti bez kritičkog sagledavanja, čime je, smatra, dala doprinos oporavku Ine i gospodarskoj stabilizaciji zemlje.

Hebrang je ponovio da Kosor nije sudjelovala u radu Povjerenstva pa stoga doista nema što izjaviti o tome, što mogu posvjedočiti, kazao je, i svi članovi Povjerenstva. To je, istaknuo je, provjerljivo.