NAKON OSTAVKE, PRIJEVREMENI IZBORI

'Sanader se želi najesen vratiti kao veliki spasitelj'

01.07.2009 u 14:57

Bionic
Reading

Iako je Sanader najavio da će buduća premijerka biti Jadranka Kosor, potkrijepivši to tvrdnjom da su sakupili 83 potpisa podrške koalicijskih partnera, Hrvatsku najvjerojatnije očekuju prijevremeni parlamentarni izbori. S time se slaže većina političkih stručnjaka, ali i Sanaderovi rivali. Vesna Škare-Ožbolt pak smatra da je posrijedi velika predstava kojom Sanader žali šokirati naciju, pa se najesen vratiti kao veliki spasitelj

U prilog prijevremenih izbora ide i ostavka ministra Primorca, a ministar pravosuđa Šimonović također ne isključuje mogućnost da dade ostavku.

'Sanaderov odlazak test je za koalicijsku vladu, no najizglednije je da će doći do prijevremenih izbora', rekao je za tportal.hr politolog Anđelko Milardović. Dodao je da je Sanader svjestan da za mandata njegove vlade Hrvatska neće ući u Europsku uniju.

Milardović ne isključuje mogućnost da Sanader ipak taktizira te 'kupuje vrijeme za buduće akcije', tj. predsjedničku kandidaturu.Milardović dodaje da Hebrang kao predsjednički kandidat iz redova HDZ-a nije najsretniji izbor. Da se njega pita, predsjednik države bio bi Dragan Primorac

'Bavljenje politikom nije pitanje osobe, nego općeg interesa države', oštro je Sanaderovu ostavku komentirao predsjednik HNS-a Radimir Čačić. 'On napušta građane koje je, djelomično i svojom krivnjom, doveo u kolaps. To nije ni potez vođe ni potez patriota', kaže Čačić. Kao jedini mogući scenarij vidi prijevremene parlamentarne izbore. Na pitanje što misli o Hebrangu kao o predsjedničkom kandidatu, Čačić je samo kratko ironično prokomentirao da je Hebrang 'dobrodošao'.

'Sanader pokušava izazvati veliki šok kako bi nacija zaboravila na kritično stanje u kojem se nalazi zemlja. Plan je da se najesen vrati kao kralj spasitelj. Veliki scenarij je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i izbora za predsjednika Republike Hrvatske na koje bi se Sanader vratio kao veliki spasitelj i povukao HDZ u izbornu pobjedu za Sabor', kazala je Vesna Škare-Ožbolt, bivša HDZ-ovka i dobra poznavateljica odnosa u toj stranci.

No, što se Hebrangove kandidature tiče, Škare je uvjerena da je scenarij da se on povuče u zadnji čas i tako otvori prostor za veliki Sanaderov povratak jer se bez njega ne može.

Prema nekim pak spekulacijama Sanaderova ostavka rezultat je unutarstranačkog puča i ucjene HDZ-ovih jastrebova, koji su doista i preuzeli vođenje stranke.