NEDOSTIŽNI PAHOR

Sanader prezadovoljan podrškom EPP-a

11.12.2008 u 16:30

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak u Bruxellesu zadovoljstvo izjavom koju su čelnici EPP-a jednoglasno usvojili i u kojoj se ističe da bilateralna pitanja ne treba unositi u pregovarački proces s Europskom unijom

ZAGREB - "Veliko mi je zadovoljstvo što je EPP jednoglasno prihvatio izjavu u kojoj se podržava hrvatski put prema završetku pregovora 2009. godine. Spomenuto je također da je Hrvatska učinila veliki napredak, ponavljaju se riječi Europske komisije iz izvješća o napretku i, ono što je posebno važno, naglašava se da se bilateralni problemi ne trebaju stavljati na pregovarački stol s Hrvatskom", rekao je Sanader nakon završetka sastanka EPP-a.

Sanader je izrazio želju za "što skorijim kontaktom sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom", s kojim je već nekoliko puta razgovarao telefonom, jer smatra, kako je rekao, da je "vrijeme da se taj problem riješi budući da je 19. prosinca vrlo blizu".

Međuvladina konferencija o pristupanju između EU-a i Hrvatske predviđena je za 19. prosinca i ako se riješi pitanje slovenske blokade, Zagreb bi mogao otvoriti 10 i zatvoriti pet poglavlja pregovora.

"Ovdje je pitanje samo razmjene dokumenata, odnosno izjave koju je francusko predsjedništvo već praktički pripremilo, te izjave treba uskladiti i ja mislim da bi se to moglo riješiti ako postoji dobra volja sa slovenske strane, koja s hrvatske strane postoji, što još jednom potvrđujem", rekao je Sanader.

Upitan bi li bio zadovoljan otvaranjem i zatvaranjem manjeg broja poglavlja na Međuvladinoj konferenciji, Sanader je rekao da se ne može govoriti "sportskim rječnikom".

"Ovdje je riječ o tome da smo mi spremni, što su potvrdili francusko predsjedništvo i Europska komisija, a hoće li se otvoriti i zatvoriti toliki broj poglavlja ovisi o onome što sam ranije spomenuo", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je rekao da nije siguran da će na summitu EU-a koji je počeo u četvrtak popodne biti vremena za rješavanje toga pitanja, ali je "sigurno da francusko predsjedništvo želi da se to riješi dovoljno rano da bi se na Međuvladinoj konferenciji mogao otvoriti i zatvoriti onoliki broj poglavlja koliki je spreman, a to je 10 za otvaranje i 5 za zatvaranje".