PROSLAVA ČLANSTVA U NATO-u

Sanader pozvao na isticanje državnih simbola

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.04.2009 15:47
  • Objavljeno 02.04.2009 u 13:57
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Posebnom izjavom Vlada RH čestitala je građanima ulazak Hrvatske u NATO savez, a premijer Ivo Sanader poručio je da je Hrvatska time ispunila polovicu svojih strateških vanjskopolitičkih ciljeva, te da joj preostaje još ulazak u EU. Institucije na državnoj i lokalnoj razini te sve građane Sanader je pozvao da 7. travnja, prigodom podizanja hrvatske zastave u sjedištu NATO-a, diljem Hrvatske istaknu državne simbole

'Jučer smo postali punopravnom članicom NATO-saveza, čime je ispunjen jedan od dva strateška cilja hrvatske vanjske politike, odnosno 50 posto', rekao je premijer Sanader, na početku sjednice Vlade.

Preostalih 50 posto bit će ostvareno ulaskom u EU, a premijer je još jednom izrazio uvjerenje u skoro uklanjanje prepreka pregovorima o ulasku u EU.

'Na tom putu ima još balvana, ali ćemo ih ukloniti i ući u EU kao i naša prijateljska i susjedna Slovenija', rekao je Sanader ponavljajući da bilateralna pitanja ne treba miješati s pregovorima o ulasku Hrvatske ili bilo koje zemlje u EU.

Vlada je u izjavi izrazila posebnu zahvalnost hrvatskim braniteljima, bez kojih ne bi bilo samostalne i suverene Hrvatske, a posebno onima koji su položili živote u obrani domovine.

'Ulaskom u NATO, RH se pridružuje savezu koji štiti i promiče zajedničke vrijednosti slobode, mira, demokracije, vladavine prava, slobodnog i socijalnog tržišnog gospodarstva, ljudskih i manjinskih prava. Vlada RH i ovom prigodom iskazuje svoju potpunu privrženost tim vrijednostima, kao i spremnost da ulaskom u punopravno članstvo u NATO solidarno pridonese očuvanju i promicanju temeljnih načela i ciljeva Sjeveroatlantskog saveza', stoji u izjavi.

Uz ojačanu sigurnost, Vlada od ulaska u NATO očekuje i da će pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi