IZBORI IZA ZATVORENIH VRATA

Sanader pomeo konkurenciju na HDZ-ovu 'festivalu demokracije'

28.04.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski HDZ-ovci okupili su se na 'festivalu demokracije', kako se izrazio njihov dosadašnji šef Ante Sanader, pa za predsjednika županijske organizacije ponovno odabrali - Sanadera. Župan je uvjerljivo potukao konkurenciju osvojivši 210 od ukupno tristotinjak glasova, konkurentu Živku Nenadiću pripalo je 54, dok je Juraj Buzolić osvojio mizeran 21 glas

HDZ-ovci očito imaju zanimljivo tumačenje izraza 'festival demokracije': naime, izbornu skupštinu zatvorili su za javnost, a novinare su pustili u blizinu tek za kurtoazne izjave na početku i potom ih ljubazno ispratili iz hotela Atrium. 'Niste pozvani, pa niste ni izbačeni', objasnio nam je jedan od HDZ-ovaca.

Odluka o skupštini iza zatvorenih vrata donesena je nakon što je postalo jasno da će biti povišenih tonova, neugodnih rasprava i iznošenja prljavog rublja, kojega u ovoj podružnici stranke ima napretek. Neki izaslanici najavili su raspravu o lopovluku iz doba Ive Sanadera, drugi imaju goleme primjedbe na način rada u doba Jadranke Kosor, treći bi malo o Kerumu, četvrti će se podsjetiti čudnog događaja iz 2006. godine, kada je županova supruga Tonina Sanader pronašla 68 tisuća eura u garaži jednog trgovačkog centra i spremila ih u prtljažnik...

Uglavnom, Ante Sanader je, za svaki slučaj, sakrio sve od javnosti. Najjači konkurent bio mu je Živko Nenadić, HDZ-ov prvoborac i dugogodišnji saborski zastupnik, koji je novinarima izrazio nadu da će 'atmosfera do kraja skupštine ostati tolerantna'. Drugi kandidat Juraj Buzolić najpoznatiji je kao bivši šef splitskog TKC-a, s kaznenom prijavom policije za štetu od 18 milijuna kuna, koja se punih devet godina premješta iz ladice u ladicu. Buzolić se uklopio u 'festival demokracije', jer nije bio voljan čak ni otvoriti usta ispred kamera.

Svoju kandidaturu u posljednji trenutak povukao je Kristijan Petric, bivši predsjednik županijske Hvidre - on tvrdi da ne želi sudjelovati u igrokazu jer se glasuje po unaprijed dobivenim šalabahterima, a neki njegovi kolege da nije uspio skupiti dovoljan broj potpisa da bi se uopće kandidirao.
Nakon punih šest sati HDZ-ovci su izlazili iz dvorane sa smiješkom na licu: bilo je očito da je Sanader dobro odradio posao i da pravu konkurenciju nije ni imao. Velikodušno je pozvao protukandidate da se 'pridruže njegovom timu', a nije se izjasnio o svome favoritu za novog predsjednika HDZ-a. Bitno mu je, kaže, da splitske snage budu jedinstvene.

'Ovo je najveća utvrda HDZ-a, imamo najviše članova stranke i najviše gradonačelnika i načelnika, pa nas se mora ozbiljno shvatiti i respektirati. Apelirao sam na sve naše izaslanike da budemo složni, a moje osobno mišljenje nije bitno: odlučit će baza', uvijeno će Sanader.
Iz jednog od najjačih HDZ-ovih ogranaka u zemlji čak 90 izaslanika ide izravno na sabor stranke u svibnju, gdje će se birati nasljednik Jadranke Kosor.