PODIGNUTE KAZNENE PRIJAVE

Sanader plakate shvatio kao prijetnju smrću

02.03.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Bivši premijer Ivo Sanader podnio je iz pritvora u Salzburgu putem svojih odvjetnika kaznenu prijavu protiv osoba koje su prije nekoliko dana Zagreb oblijepile plakatima s njegovim imenom i natpisom 'rope' (eng. konop), zbog sumnji da mu je tim plakatima izrečena prijetnja za život

Prijava je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv nepoznatih osoba, potvrdio je Vjesniku njegov odvjetnik Goran Suić.

'Smatramo da je stavljanjem plakata s fotografijom gospodina Sanadera, a s obzirom na to da riječ 'uže' predstavlja uže na vješanje, svjesno izrečena prijetnja da će ga se usmrtiti. Prijavu smo podnijeli nakon konzultacija sa svojim branjenikom, a mislimo da prijetnja proizlazi posebice iz činjenice da su plakati postavljeni u najužem središtu grada, dakle sa željom da tamo budu uočeni i fotografirani, a u u ovoj konkretnoj situaciji prijetnja ima i jači intenzitet jer je povezana s medijskim linčom i novinskim izvještavanjem koje traje dulje vrijeme', rekao je Suić.

Plakati sa Sanaderovom fotografijom pojavili su se prije nepunih mjesec dana, a zapravo predstavljaju varijaciju predizbornih plakata Baracka Obame, na kojima je pisalo 'hope' (eng. nada). Na pitanje jesu li podnesene i kaznene prijave protiv medija koji su objavljivali dijelove iskaza Mladena Barišića koje tereti Sanadera, a što se spominjalo u najavama Sanaderova austrijskoga odvjetnika, Suić je odgovorio negativno, no podnesena je i kaznena prijava protiv nepoznatih osoba koje te iskaze odaju medijima.
'Prijave su podnesene zbog odavanja službene tajne', rekao je Suić. Državno odvjetništvo još nije odlučilo o ovim kaznenim prijavama.