PORUKA IZ REMETINCA

Sanader: Nisam došao u osvetničku misiju

19.07.2011 u 16:53

Bionic
Reading

'Dobrovoljno sam se vratio u Hrvatsku. Nisam došao ni u kakvu osvetničku misiju, nego da sudjelujem u kaznenim postupcima koji se protiv njega vode već dulje vrijeme, a na koje nemam nikakav utjecaj', prva je poruka bivšeg premijera Ive Sanadera, doduše izrečena preko odvjetnika, nakon njegovog izručenja iz Austrije

Odvjetnici Ive Sanadera, osumnjičenog za sudjelovanje u nekoliko korupcijskih afera, prenijeli su, nakon skoro četverosatnog razgovora sa svojim klijentom, njegove prve poruke javnosti i dojmove o smještaju u remetinečkom zatvoru. Goran Suić i Čedo Prodanović posjetili su, naime, osumnjičenog Sanadera koji je sinoć izručen Hrvatskoj.

'Poruka gospodina Sanadera je i da želi sudjelovanjem u postupku bez ikakve visoke politizacije, bez ikakvih prebacivanja krivnje, jednostavno obraniti svoje pozicije, demantirati navode optužbe, dati protuargumente i izvesti dokaze u skladu sa zakonom u kaznenom postupku koji mu to u ovoj fazi, doduše reducirano, omogućavaju', prenio je riječi svoga klijenta odvjetnik Čedo Prodanović.

Iako se nagađalo kako je, zbog sigurnosnih razloga, Sanader odmah smješten na ženski odjel, njegovi su odvjetnici to demantirali, navodeći kako je na muškom odjelu – sâm u sobi. 'Naš klijent se osjeća dobro i spreman je za sud. Ima malih problema s nogom, koja je još uvijek natečena, pa se koristi štakama. Nakon liječničkog pregleda znat ćemo više o težini ozljede. Malo je i smršavio, ali ne toliko strašno', rekao je odvjetnik Suić.

Žalba na pritvor

Odvjetnici Ive Sanadera potvrdili su i kako će se žaliti na odluku o jednomjesečnom pritovoru, koji mu je određen zbog težine djela i mogućeg utjecaja na svjedoke, te kako će to učiniti u zakonskom roku. Na upit o prvoj reakciji ostalih zatvorenika na dolazak novog gosta, a čulo se kako su mu skandirali 'Ivo, lopove!', odvjetnik Prodanović novinarima je rekao: 'To ste vi čuli, a ja nemam saznanja'.

Kolega Prodanović malo ga je ispravio, rekavši kako Sanader ipak 'dosta smršavio što je i rezultat vježbanja, jer je redovito vježbao u Salzburgu'. 'Prvi dojmovi su mu apsolutno pozitivni. Uvjeti su kao i za sve druge. Doduše, ima malo bolji komfor, ali nema nikakvih primjedbi za sada', ukazao je Prodanović objasnivši pritom kako je pod komforom mislio na činjenicu da Sanader ima zasebnu, jednokrevetnu sobu koju ne dijeli s ostalim zatvorenicima.

Odvjetnički dvojac još nije bio u kontaktu s obitelji Ive Sanadera, no naveli su kako ga 'u prvo vrijeme obitelj neće posjećivati'. 'Posjet se neće organizirati niti sutra. Dogovorit ćemo se za posjet kad se malo stiša medijska buka', najavio je Goran Suić. Još je dodao i kako se Sanader nije žalio niti na tretman, niti na hranu, rekavši kako je 'sve to još novo, pa se vidjeti kako će biti za nekoliko dana'.

Potvrđeno je i kako će prvi susret Ive Sanadera i USKOK-ovih istražitelja biti organiziran u četvrtak od 13 sati, no lokacija još nije poznata. Odvjetnici pretpostavljaju kako će to biti u Gajevoj ulici, no svjesni su kako lokacija može biti i izmijenjena, pa istražitelji mogu doći i u Remetinec.