OBRANA SA SLOBODE

Sanader našao jamca?

03.10.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Ivo Sanader i njegova obrana intenzivno rade na 'projektu jamčevina', no iznos jamčevine i identitet jamca su tajni, piše Vjesnik

Da bivši predsjednik HDZ-a i Vlade sa svojim braniteljima ovih dana intenzivno radi na prijedlogu za ukidanje pritvora, u kojemu bi novčanim iznosom jamčili da Sanader neće pokušati pobjeći u zamjenu za obranu sa slobode, Vjesniku nije potvrdio nitko iz Sanaderovog braniteljskog tima.

Ipak, taj se list poziva na neslužbene informacije prema kojima bi novac za jamčevinu, čiji je iznos tajan jer se ne zna koliko će obrana ponuditi sudu, trebao biti prikupljen hipotekom na nekretnine u vlasništvu treće osobe, dakle jamca čiji identitet Vjesnik također nije uspio doznati.

Sanader je, valja podsjetiti, pritvoren jedino u slučaju Fimi medija, i to zbog opasnosti od bijega te opasnosti od utjecaja na svjedoke. Dok je opasnost od utjecaja na svjedoke sve manja kako se bliži 17. listopada, dokada bi USKOK trebao saslušati preostalih 15 svjedoka, opasnost od bijega ostaje najveći problem obrane bivšeg predsjednika HDZ-a i Vlade.

Sanaderu se 'odlazak' iz Hrvatske u prosincu prošle godine, nakon što je doznao da je USKOK od Sabora zatražio da mu se skine imunitet, vratio kao bumerang, a za razliku od 'opasnosti od utjecaja na svjedoke' koja prestaje egzistirati kad svi oni budu ispitani, 'opasnost od bijega može postojati do kraja postupka'. Odluka suca istrage Krešimira Devčića, koju je potvrdilo Izvanraspravno vijeće, prema kojoj je Sanader bježao, de facto je 'cementirala' argumente obrane da tu priču o službenom putu pokuša progurati i na sljedećem ročištu 17. listopada.

Što se tiče dosadašnje prakse suda o iznosima nuđenih i prihvaćenih jamčevina, ona varira od slučaja do slučaja, a Vjesnik podsjeća da prije svega treba voditi računa o iznosima koji se inkriminiraju pritvoreniku. U slučaju Fimi medije Sanaderu se stavlja na teret da je pribavio oko 28 milijuna kuna pa se može očekivati da bi i jamčevina trebala biti milijunska.