DOPUNIO IMOVINSKU KARTICU

Sanader nabavio grobno mjesto

24.11.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Poštari su ipak stigli do Povjerenstva za sukob interesa i njegovim službenicima dostavili imovinsku karticu Ive Sanadera. Na prvi pogled, promjene u Sanaderovom financijskom statusu nisu toliko značajne koliko bi se to očekivalo s obzirom na napise u medijima

Ako se uspoređuje imovinska kartica koja je u Povjerenstvu za sukob interesa dopunjena 6. srpnja 2009. godine i ova koja je u povjerenstvo stigla danas, moglo bi se zaključiti da se Sanader otkada je otišao s mjesta premijera i nije previše obogatio.

Već se očekivalo da će se u kartici spomenuti suvlasništva (dijeli sa suprugom Mirjanom) u dvije tvrtke - Alia savjet d.o.o. i Perbujac d.o.o., vrijednosti 142.500 (Sanader nije napisao radi li se o kunama ili eurima . Sanader je i skoro stopostotni vlasnik u tvrtki Prima consulting vrijednosti 33.250 eura. Sve udjele u tvrtkama, prema imovinskoj kartici, Sanader je stekao nasljedstvom.

Jedina nova nekretnina u novoj kartici je grobno mjesto koje se, kako doznajemo, nalazi na zagrebačom Mirogoju u blizini Tuđmanovog groba. Novi prihod u obitelji Sanader je njegova plaća na Sveučilištu Columbia od 25 tisuća dolara godišnje, dok mu se plaća smanjila i prema zapisu u kartici, iznosi 15.452,38 kuna neto. Sanaderovima se dvostruko povećala ušteđevina koja sad iznosi 281 tisuću kuna na zajedničkom računu, dok Sanader osobno ima još 25 tisuća eura vrijednu imovinu.

Zadnji put Sanader je imovinsku karticu predavao kada je još uvijek bio premijer s plaćom od 22.500 kuna. Tada je, među inim, u njegovoj kartici stajalo da je vlasnik stana u Splitu od 100 kvadratnih metara, da ima pokretnine u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, Renault 8 iz 1967. godine, ušteđevinu od 120 tisuća kuna koje je zaradio kroz 'samostalnu djelatnost', naslijeđenu ušteđevinu od preko 100 tisuća eura te oko 30 tisuća kuna neredovitih honorara od predavanja, knjiga i članaka.

Sa suprugom Mirjanom, navodilo se u toj kartici, vlasnik je i oveće knjižnice i zbirke umjetnina. Na suprugu glasi i 200 kvadratnih metara stana i garaže u Zagrebu, 3.200 kvadratnih metara vinograda u Zaprešiću, Mercedes iz 1999. te 90 tisuća kuna od honorara na knjige, članke i predavanja.