GOROPADNI IVO

Sanader je kao novinar bio poput pitbula

18.02.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Ivo Sanader krajem 70-ih i početkom 80-ih godina bio je uspješan sportski novinar. Njegov intervju s poznatom austrijskom skijašicom Annemarie Moser-Proell uvršten je u monografiju tiskanu povodom 50. obljetnice Sportskih novosti. Sanader se u tom intervjuu pokazao kao lukav i domišljat sugovornik, nalik na pitbula - nije odustajao od odgovora na pitanja koja nisu uvijek bila izrečena 'u rukavicama'

'Ipak, koliko ste zarađivali?' pita Sanader zvijezdu Moser-Proell.

'Možete slobodno nazvati austrijski skijaški savez pa se raspitajte', smije se Annemarie Moser-Proll. Sanader ipak inzistira na odgovoru te mu tada najomiljenija sportašica svijeta popušta. Reče mu da je na godinu imala fiksnih 130.000 šilinga plus premije.

Honorarnom novinaru nije strano bilo ni zavađanje sportašica, te je Moser-Proll upitao: 'Annemarie, vi i Marie-Therese Nadig, podnosite se dobro?'

To je kao da danas pitate Branka Cikatića što misli o Mirku Filipoviću - čista provokacija. Sanaderovi najuspješniji novinarski uraci su intervjui s Arminom Koglerom, Tonyjem Innauerom i Hubertom Neuperom piše 24 sata.

Ivica Sanader je bio veoma lijep mladi muškarac', složno kažu Hans-Joachim Müller (62) i Wolfram Krümer (74), mentori pri njegovu doktorskom radu na temu 'Svjetonazor u kazališnom djelovanju Jeana Anouillha'.

'Bio je uvijek ljubazan i pametan mladi čovjek. Ali nikad nisam primijetio ni najmanju političku ambiciju na njemu', kaže Krümer, koji se iznenadio kad je vidio da je Sanader postao hrvatski premijer. Njegov kolega Müller slaže se s ocjenom kolege.

Sanader je bio miran i tih, više neki filozofski tip. Među studentima se isticao izgledom. Taj visoki mladić uvijek se elegantno oblačio, a i bio je izrazito lijep. Sanaderova supruga studirala je arheologiju kod moje bivše supruge i njih dvoje, onako elegantno obučeni, bili su pravo osvježenje u hodnicima punim buntovnih studenata', objašnjava Müller, koji je bio prvi Sanaderov mentor.

'S obzirom na temu njegova doktorata, kakvu ne odabiru lakomisleni ljudi, vidio sam da Sanader ima potrebnu dubinu misli', kaže Müller