ANALIZA NASTUPA

Sanader je arogantan, napet i prijeti

ivo sanader

ivo sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Fotografije pokazuju da je Ivo Sanader uzrujan, napet i zabrinut. Arogantno držanje, gledanje novinara s visine, nekontrolirano cerekanje, stiskanje usana i zuba – upućuju na njegovo negativno raspoloženje. Cijelo vrijeme svojim izrazom lica želi ostaviti dojam da je stvar vrlo ozbiljna i da je on tu da to pokuša riješiti

'Iz ozbiljnog i umornog lica s podočnjacima vidljivo je da ga nešto muči', analizira govor tijela Ive Sanadera profesorica te trenerica komunikacijskih vještina i fizognomije Ljiljana Buhač. Često dizanje i spuštanje obrva te mrštenje pokazuju Sanaderovo nezadovoljstvo i zabrinutost.

Naginjanje prema novinarima, sječa zraka dlanom pokazuju želju da se prisutnima usiječe u pamćenje ono o čemu se govori. Skupljanje prstiju kao da zatvara vrećicu pokazuje pak želju da se zaokruži i zatvori misao. U smislu: jednostavno, to je tako i o tome ne želim raspravljati.

'Povremeno ima otvoren položaj tijela i otvorene dlanove, što je točno znao kada će upotrijebiti. Time želi da mu se vjeruje. No dogodilo se i nešto neobično za Sanadera. Čitao je svoje obraćanje javnosti, što nije karakteristično za njega. A to je također znak dobre kontrole, da ne bi rekao nešto što ne želi', kaže Lj. Buhač. Domeće da oštri pokreti, agresivan, ozbiljan i umoran izraz lica upućuju na to da Sanader vodi svoje unutarnje bitke.

Kod pojedinih dijelova govora jednostavno je navukao mračnu zavjesu. Korištenje šake u komunikaciji znak je pak prijetnje, agresije i moći.

Marko Miščević/Cropix

Marko Miščević/Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Marko Miščević/Cropix

Marko Miščević/Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi