odlazak liječniku

Sanader već danas izlazi iz zatvora: Dobio uputnicu za specijalista

05.04.2019 u 10:38

Bionic
Reading

Ivo Sanader koji je jučer pritvoren u Remetincu nakon što mu je Vrhovni sud povećao zatvorsku kaznu za Planinsku na šest godina, već bi danas nakratko mogao izaći iz pritvora

Kako javlja reporterka RTL-a Sanader će vjerojatno još danas u neku vanjsku bolnicu jer mu je zatvorski liječnik napisao uputnicu i zatraženo je mišljenje specijalista kojeg zatvorski sustav nema.

Podsjetimo, bivši premijer Ivo Sanader je u četvrtak u 19.10 sati policijskim automobilom stigao u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, a Županijski sud za njim izdao dovedbeni nalog.

Gotovo dvosatna preprata od Sanaderovog doma u Kozarčevoj ulici do Remetinca, neslužbeno se doznaje, uzrokovana je dovođenjem bivšeg premijera u sjedište policije u Heinzelovoj ulici gdje je riješavao potrebnu paprilogiju.

Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajna kažnjenička procedura, od sigurnosne provjere i liječničkog pregleda do smještaja na odjel.

  • +42
Ivo Sanader, od Kozarčeve do Remetinca Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Sanader je prepraćen u tzv. obligatorni istražni zatvor nakon što je policija oko 16 sati od zagrebačkog Županijskog suda zaprimila nalog za njegovim uhićenjem.

Prije preprate u Remetinec, Sanader je izjavio kako je riječ o 'predstavi za javnost i politički motiviranom progonu'.

'Svjedoci smo još jedne sramotne epizode hrvatske pravne države jer ono što je danas bilo na Vrhovnom sudu, ako je točno što mediji izvještavaju, jer još nemamo nikakvo rješenje. To je poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo jer nema nikakvih dokaza. Fiolić je isto kao i Ježić, jedan svjedok koji kaže da je dolazio u ovu kuću kada je ovdje stajala policija i kontrolirala svakoga i što tko unosi. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti i mislim da je ovo još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom', izjavio je dodavši da će se boriti svim sredstvima kako bi dokazao svoju nevinost.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je kako su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija te da službeno 'još nisu dobili niti jedan papir'.

'Jako smo zadovoljni da pravna država super funkcionira jer smo od medija saznali odluku Vrhovnog suda. To znači da funkcionira odlično pravosuđe. Nama je javljeno, dobili smo obavijest od novinara. Niti smo dobili od suda obavijest, što smo trebali dobiti, niti je gospodin Sanader dobio ikakvu obavijest od suda. Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, onda nama', poručila je.

Na Vrhovnom sudu je istog dana ranije završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke.