PUTOVANJA

San Francisco - grad koji zna kako!

20.01.2016 u 18:33

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana provedenih u ovom progresivnom, revolucionarnom i multikulturalnom gradu, usudit ću se reći - ovdje bih mogla živjeti. Doznajte zašto!


Odlučivši živjeti u San Franciscu, morali biste znati što 'potpisujete' jer jedino tako će vam biti lakše saživjeti se s gradom individualaca, pobunjenika, romantike, ostavštine Beat generacije, pjesnika, umjetnika, hipija, snažne gay scene, tech industrije i nepreglednog broja beskućnika. I što je najvažnije grada koji u korijenu ubija svaki pokušaj inhibicije. To su naravno samo neke od karakteristika osebujnog i živopisnog San Francisca, najprogresivnijeg američkog grada. Ja nikakav 'ugovor' još nisam potpisala, ali nakon više od mjesec dana provedenih u ovom progresivnom, revolucionarnom i multikulturalnom gradu, usudit ću se reći - ovdje bih mogla živjeti.

U nastavku vam donosim par zanimljivosti (uglavnom afirmativnih) koje sam iskopala o San Franciscu ili kako ga još zovu 'Yerba Buena' (španj. dobra trava), 'Bagdad u zaljevu’, 'Grad koji zna kako’.

Ocean Beach
Ocean Beach
China Beach
Ocean Beach
Ocean Beach


San Francisco je jedan od najbogatijih gradova na svijetu, nakon New Yorka, Moskve i Londona, prvenstveno po broju milijardera.

Zlatna groznica (Golden Rush) napravila je od San Francisca kozmopolitsku metropolu. Veliki potres, a potom i požar 1906. uništili su veliki dio grada i ostavili 250.000 ljudi bez krova nad glavom, no to nije usporio njegov ​​zamah; San Francisco je kroz 20. stoljeća postao središte bogatstva, vojne snage, progresivne kulture i visoke tehnologije.

Simbol grada Golden Gate Bridge se neprestano boja prepoznatljivom international orange bojom jer je most toliko dug da kada jedna ekipa ličilaca dođe s jednog kraja na drugi, mora početi iznova. GGB ima dovoljno čelične žice da omota planetu Zemlju 3,5 puta.

pogled na Golden Gate Bridge s Battery Spancer vidikovca
Marina Destrict
pogled na Golden Gate Bridge s Battery Spancer vidikovca
pogled na SF iz Marina Destricta
Marina Destrict
Marina Destrict


San Francisco ima najbolju vodu iz slavine u državi koja dolazi ravno iz nacionalnog parka Yosemite i koja je 85 % čisti otopljeni snijeg.

Prve traperice na svijetu su izmišljene i proizvedene u San Franciscu. Proizvođač je bio legendarni Levi Strauss & Co po patentu krojača Jacoba Davisa.

San Francisco ima najstariju LGBT zajednicu u povijesti - Daughters of Bilitis. Harvey Milk bio je prva deklarirana gay osoba koja se izabrana u javnoj upravi u SAD-u, Marcy C. Morgan prvi deklarirani gay sudac ikad imenovan u SAD-u, a Theresa Sparks prvi transrodni policijski službenik.

Fine Arts Gallery
Fine Arts Gallery
pogled na Down town

Kad je Al Capone zatvoren na Alcatraz, redovito je održavao nedjeljne koncerte s bendom zatvorenika Rock Islanders gdje je svirao bendžo.

Legendarni SF tramvaji (cable car) jedini su zaštićeni spomenik kulture koji se može micati.

Beatlesi su svoj posljednji koncert izveli 29. kolovoza 1966. u Gradu ljubavi

pogled na Alcatraz
pogled s Coit tornja

U San Franciscu se smjestila najveća kineski zajednica u svijetu, izvan Kine. Kineski kolačić sudbine (fortune cookie) je izumio Japanac Makato Hagiwara u SF-u.

Beat generation na čelu s Jackom Kerouacom zaslužna je za SF renesansu koja je prethodila hippie pokretu u 60-ima. Svojom progresivnom literaturom beatnici su najzaslužniji za slobodu publiciranja, FBI ih je, uz komuniste i intelektualce, smatrao glavnim državnim neprijateljima.

San Francisco poznat je po svojim mnogobrojnim živopisnim coffee shopovima, a najstariji među njima je Cafe Trieste, osnovan 1954. godine, koji je bio drugi dom beatnicima. Francis Ford Coppola je upravo ovdje napisao veliki dio The Godfather Trilogy.

Tadich grill, smješten u financijskoj četvrti San Francisca, je najstariji restoran u gradu koji radi u kontinuitetu od 1849. kada je otvoren kao štand na kojem se prodavala kava. Vlasnik John Tadich iz Starog Grada na Hvaru 1920. tvrdio je da je to prvi američki restoran koji sprema ribu na grillu.

Little Italy
Cafe Trieste u North Beachu (dama u crvenom mantilu je hippie fotografkinja koja je sudjelovala u nekoliko filmova snimljenih u SF  za vrijeme hippie revolucije kao što je npr. The Hippie Temptation)
Tadich grill, Down Town
Union Square
China Town
Union Square


Samo u gradu postoji više od 14.000 viktorijanskih kuća od kojih su najpoznatije 'Painted Ladies' koje se pojavljuju u najavnoj špici legendarne televizijske serije 'Puna kuća' Full House).

U novije vrijeme, posebice u vrijeme Božića, mnoge se kuće natječu koja će imati zanimljivije (čitaj: skuplje) okićenu fasadu. Daleko najveća turistička atrakcija među njima je Tom & Jerry kuća čiji su vlasnici gay par Tom Taylor and Jerry Goldstein, a bliski susjed im je Mark Zuckerberg. Tradicija je to duga gotovo 30 godina, o kojoj je snimljen i dokumentarac.

Svake godine nakon kultnog Burning man festivala u Black Rock pustinji u Nevadi, afteri se nastavljaju na ulicama San Francisca, poklanjajući gradu neku od svojih art instalacija.

'Painted Ladies', Hayes Valley
Tom & Jerry House
umjetnička instalacija Davida Besta s Burning man-a, Hayes Valley
Ocean Beach
photos: Petra Nižetić / Canon G1x Mark II / Canon Hrvatska


Ovim sam postom samo zagrebala površinu ovog fascinantnog grada koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Upravo suprotno, tjera te da ga udišeš, istražuješ, poviriš u svaku njegovu poru, kvart, ulicu, dok, most, park, muzej, galeriju, mural, restoran, coffee shop, flea market bookstore, concept store, barber shop, secret bar itd. Inspiraciju koju svakodnevno dobijam boraveći u ovom gradu i općenito na mojoj američkoj avanturi, probat ću prenijeti kako na blog, tako i na Facebook i Instagram stranice ModeKomode, a u tome će mi pomoći moj suputnik Canon G1x fotoaparat. Sve novosti iz Canon svijeta pratite na FB stranici Canon Hrvatska

Do sljedećeg posta, veliki pozdrav iz SF-a!