OPTUŽNICA ZA AFERU INA - MOL

Samo Šuker i Dropulić pitali Sanadera za Inu, Kosor je šutjela

Ivan Šuker Ivo Sanader

Ivan Šuker Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Prema optužnici koju je danas nakon skidanja imuniteta Ivi Sanaderu prihvatilo Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, jedini članovi HDZ-a koji su se pitali što će to Hrvatska dobiti od predaje Ine mađarskom Molu su bivši ministri Šuker i Matulović-Dropulić. Ostali su, prema optužnici, samo šutjeli

Sanadera se u USKOK-ovoj optužnici tereti da je, kao premijer, početkom 2008. godine, s visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a, Zsoltom Tamasom Hernadijem, dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara. Njome je Hrvatska MOL-u osigurala prevladavajući utjecaj na Inu.

Iako je Sanader porekao da ima ikakve veze s novcem MOL-a, svjedok Robert Ježić piše Dnevnik.hr, rekao je kako mu je Sanader povjerio da se sprema velika transakcija od 10 milijuna eura na njegovo ime te da je to novac kojim mu MOL plaća konzultantske usluge. Novac je radi što veće transparentnosti išao preko računa jedne tvrtke u Švicarskoj, a posao oko isplate provizije rješavao je Stephan Hurlimann

No novac nije na račun sjeo iz jednog puta već u nekoliko jer se radilo o velikoj transakciji. Prvo je sjelo pet milijuna, a Sanader je, prema iskazu Ježića odmah htio podići novac što nije bilo moguće.

U optužnici se opisuje i tajni sastanak u premijerovu užem kabinetu na kojem su bili i ministri Ivan Šuker Marina Matulović Dropulić Božidar Kalmeta Jadranka Kosor. Na sastanku je Sanader još jednom ponovio kako je spreman prihvatiti zahtjev MOL-a i omogućiti mu većinu u odboru ako RH osigura pravo prvokupa i reotkupa dionica Ine.

Konačna odluka donesena je na sjednici Predsjedništva HDZ-a u studenom 2008. Sanader im je cijelu situaciju dočarao u Power Point prezentaciji, nakon čega je uslijedila rasprava, odnosno sve je trajalo jako kratko jer se nitko od HDZ-ovaca nije usuđivao usprotiviti Sanaderu. Jedino je Ivan Šuker pitao kako će oni objasniti javnosti da Mađari imaju većinu u Nadzornom odboru iako nemaju više od 50 posto dionica, a Marina Matulović Dropulić je zatražila da se ponovi što Hrvatska dobiva zauzvrat.

'Jesmo li svi razumjeli, možemo li onda zaključiti da damo Damiru (Polančecu) mandat da može pregovarati s MOL-om?' retorički je upitao Sanader, a sve se nalazi u iskazu Polančeca koji je nekoliko puta isticao kako sa Sanaderom nije bilo pregovora te da ga se moralo slušati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi