NOBILO POD STEGOVNIM POSTUPKOM

'Samo sam branio Polančeca'

anto nobilo dorh

anto nobilo dorh

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev/CROPIX

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u srijedu je pokrenula stegovni postupak protiv Ante Nobila, odvjetnika bivšeg potpredsjednika Vlade (RH) Damira Polančeca, potvrdio je i predsjednik HOK-a Leo Andreis.

"Još u srijedu, kad smo primili (tjednik) ' Globus', po službenoj smo dužnosti pokrenuli postupak pred disciplinskim tijelima, jer smatramo da takav istup (Nobilov intervju objavljen u tjedniku) nije u skladu s odvjetničkim kodeksom, Statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu", rekao je Andreis.

O mogućim sankcijama protiv odvjetnika Nobila Andreis nije htio govoriti, a istaknuo je kako su disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore potpuno samostalna."Utvrdi li disciplinski sud tešku povredu odvjetničke dužnosti, na raspolaganju mu je čitav spektar mogućih sankcija, no ja ne želim špekulirati kakva bi njihova odluka mogla biti", rekao je Andreis

Najteža sankcija koja stoji na raspolaganju disciplinskim tijelima HOK-a je trajno brisanje odvjetnika iz Komore, no Andreis ne vjeruje da bi se to moglo dogoditi u ovom slučaju.

Polančecov odvjetnik Ante Nobilo je u intervjuu za 'Globus' ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca, kako bi zaštitili članove Vlade RH, a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Takav njegov istup čelnici HDZ-a jučer su nazvali kršenjem odvjetničkog kodeksa i pritiskom na pravosuđe, a danas je takvu ocjenu ponovila i premijerka Jadranka Kosor

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca ocijenio je danas apsurdnim pokretanje stegovnog postupka protiv njega unutar Hrvatske odvjetničke komore (HOK) zbog intervjua koji je dao tjedniku Globus jer, kako je rekao, on je samo javno odgovorio na medijsku hajku pokrenutu protiv njegovog klijenta kojeg će, istaknuo je, braniti pod svaku cijenu.

Apsurdno je da me se proziva zato što radim svoj posao i branim svog klijenta", kazao je Hini Nobilo, dodavši kako je isto tako apsurdno da iz medija doznaje za stegovni postupak, umjesto da ga o tome obavijeste i od njega zatraže očitovanje tijela Komore.

Komora je, naime, kako je danas potvrdio njezin predsjednik Leo Andreis, još u srijedu, kad su primili Globus, po službenoj dužnosti pokrenula postupak pred disciplinskim tijelima jer smatra da Nobilov intervju nije u skladu s odvjetničkim kodeksom, Statutom HOK-a i Zakonom o odvjetništvu. Nobilo je u intervjuu, među ostalim, ustvrdio da istražna tijela nastoje suziti istragu protiv Polančeca, kako bi zaštitili članove Vlade a Polančeca natjerali da svjedoči protiv bivšeg premijera Ive Sanadera

"To je bio moj odgovor na medijsku hajku protiv Polančeca koji bi sada trebao biti kriv za sve i svašta", kazao je Nobilo, ocijenivši kako su tijela progona doprinjela hajki jer su "ispod žita" određene medije opskrbljivali informacijama kako bi se Polančeca što više ocrnilo.

"Ja podatke koji su objavljeni nisam dao medijima jer ih kao branitelj osumnjičenog u ovoj fazi postupka nisam ni vidio. Podaci su u rukama Državnog odvjetništva RH i policije pa neka javnost procjeni tko ih je dostavio medijima", kaže Nobilo, koji smatra da su "nervozne reakcije premijerke i vrha HDZ-a" pokazatelj da je svojim javnim istupima učinio odličan posao za svog branjenika. Izrazio je zadovoljstvo i jer se u javnosti doznalo da je odluku o privatizaciji šibenskog TLM-a kao potpredsjednica vlade potpisala današnja premijerka Jadranka Kosor

Nobilov
istup u javnosti čelnici HDZ-a jučer su nazvali kršenjem odvjetničkog kodeksa i pritiskom na pravosuđe, a danas je takvu ocjenu ponovila i premijerka Jadranka Kosor

Dok se ne donese zakon o zaštiti lika i djela premijerke Jadranke Kosor ja ću i dalje činiti sve kako bi uspješno obranio svog klijenta i parafrazirajući izjavu premijerke da je nitko ne može ustrašiti u borbi protiv korupcije mogu reći da ni mene nitko neće ustrašiti da ne učinim sve što mogu u korist Polančeca", zaključio je zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji Polančeca brani u četiri predmeta u kojima ga USKOK tereti za brojne zlouporabe i nezakonitosti.

Posljednji u nizu je slučaj navodno nezakonite prodaje HEP-ove struje šibenskom TLM-u po višestruko nižim cijenama od tržišnih. TLM je u tom slučaju bio samo posrednik jer je struju dalje distribuirao mostarskom Aluminiju. USKOK sumnja da je to bio nezakonit posao u kojemu je HEP oštećen za 600 milijuna kuna. Bivši potpredsjednik Vlade Polančec od sumnji i optužaba za sada se brani iz istražnog zatvora u Remetincu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi