strpljivo čekamo

Samo jedan dio Hrvatske je danas bez meteoalarma, ali znamo kad slijedi smirivanje

12.06.2024 u 08:12

Bionic
Reading

Nestabilnosti će se nastaviti do četvrtka, a onda slijedi stabilnije i toplije vrijeme

Danas u unutrašnjosti pretežno oblačno s kišom, lokalno i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Poslijepodne ponegdje sunčana razdoblja. Na Jadranu barem djelomice sunčano, mjestimice kiša, lokalno pljuskovi i grmljavina, također izraženiji, osobito u prvom dijelu dana.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno jugo i jugozapadnjak, na srednjem dijelu i sjeverozapadnjak, a na sjeveru bura. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23, na Jadranu od 23 do 28 °C.

Meteoalarm u gotovo cijeloj Hrvatskoj

Upozorenje žutog stupnja vrijedi za gotovo cijelu zemlju. DHMZ je upozorio na potencijalno intenzivnije grmljavinsko nevrijeme i obilne oborine. Jedino je zagrebačka regija danas u zelenom.

I dalje promjenjivo

U srijedu i četvrtak očekuje se promjenjivo vrijeme s povremenim padavinama, ponegdje obilnijim i praćenim grmljavinom. Od petka će vrijeme biti stabilnije, sunčanije i toplije.

U srijedu će na istoku Hrvatske jutro biti umjereno do pretežno oblačno s kišom i pljuskovima, dok će poslijepodne uglavnom biti suho uz dulja sunčana razdoblja. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni. Jutarnje temperature će se kretati od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 19 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj temperature će biti nešto niže, a vrijeme većinom oblačno s povremenom kišom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu očekuje se promjenjivo vrijeme, dok će u Gorskoj Hrvatskoj biti pretežno oblačno s povremenom kišom i pljuskovima, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Kiša se očekuje uglavnom noću i ujutro te ponovno krajem dana. Uz obalu će ujutro puhati mjestimice umjerena bura.

Dnevne temperature zraka u Gorskom kotaru i Lici će se kretati od 16 do 19 °C, dok će u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu biti između 23 i 25 °C.

Vrijeme u Dalmaciji

U Dalmaciji će biti promjenjivo i nestabilno s povremenom kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom, mjestimice i izraženijim. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, s malo do umjereno valovitim morem. Najviše dnevne temperature će biti uglavnom od 25 do 28 °C.

Na jugu Hrvatske očekuje se djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblakom i mjestimičnom kišom, većinom u obliku kratkotrajnih pljuskova u noći i ujutro. Puhat će slabi do umjereni jugo i jugozapadni vjetar.

Od petka stabilnije i toplije

U četvrtak će vrijeme i dalje biti promjenjivo, a od petka stabilnije s djelomično sunčanim vremenom i postupnim porastom temperature zraka. Na Jadranu će u četvrtak također biti promjenjivo s pljuskovima, koji mjestimice mogu biti jače izraženi.

U petak i subotu očekuje se djelomično sunčano vrijeme, ponegdje i sunčanije, te vrlo toplo tijekom dana. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, dok će u subotu puhati južni i jugozapadni vjetar, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.