hrvatski sabor

Salapić o Baukovu amandmanu: Ne, iako je mogao biti hit-godine

14.12.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Vladini predstavnici odbili su u utorak gotovo sve amandmane oporbe na raspravljene zakonske prijedloge, među njima i onaj Arsena Bauka (SDP) da se naziv Zakona o sprječavanju sukoba interesa promijeni u zakon o sprječavanju Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Neka se zove zakonom o sprječavanju Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, predložio je Bauk, a Vladin predstavnik to odbio.

"Ne, iako bi to mogao biti hit-godine", odgovorio mu je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić, opetujući da se novim zakonom, suprotno Baukovim aluzijama, širi nadležnost Povjerenstva, jačaju njegove ovlasti i statusni položaj.

Bauk je uzvratio da će hit iduće godine biti Povjerenstvo kad ga "zapljusne" niz novih imovinskih kartica, s obzirom da će po novom zakonu oko sedam tisuća obveznika morati izvijestiti o imovinskim prilikama.

Svaki u Povjerenstvu morat će odraditi preko 1200 imovinskih kartica

Par tisuća novih obveznika na pet članova Povjerenstva, svaki će morati odraditi preko 1200 kartica, a s obzirom na 250 radnih dana, proistječe da će ih dnevno morati odrađivati po pet, bez da rade bilo što drugo, izračunao je zastupnik.

Vladini predstavnici odbili su oporbene amandmane da se u izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode visoke kazne za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koja ne primjenjuju covid potvrde, uvedu kazne i za pravne osobe.

Istu su sudbinu doživjeli i oporbeni amandmani na konačan tekst novog Zakona o proračunu.

Klub SDP-a smatrao je da sa od 10 tisuća do 50 tisuća kuna na 20 tisuća do 100 tisuća kuna treba povećati kaznu za proračunske korisnike koji javno ne objave informacije o trošenju proračunskih sredstava.

Dužnosnici mogu platiti veću kaznu ne objave li trošenje proračuna 

Kaznu treba povećati, pojedini dužnosnici harače proračunima, u korist svoju ili svojih istomišljenika i stranačkih kolega, oni mogu iz vlastitih džepova platiti veću kaznu ako ne objave informaciju, kazala je Mirela Ahmetović (SDP).

Vladu je prozvala da se, umjesto povećanja, odlučila na smanjenje transparentnosti trošenja proračunskog novca, te poručila kako je protiv toga da o sadržaju informacije o trošenju javnih sredstava odlučuje "samo ministar Marić".

Vladini predstavnici odbili su i oporbene amandmane na konačan tekst zakona o HGK, o obrazovanju odraslih, o izmjenama Zakona o cestama itd.

O amandmanima koje je Vlada odbila konačnu odluku donijet će Sabor na glasovanju u srijedu.