rasprava u saboru

[FOTO] Malenica: Zakon o sukobu interesa temelji se i na preporukama GRECO-a

13.12.2021 u 12:45

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica odbacio je u ponedjeljak oporbene tvrdnje da njegovo Ministarstvo kod izrade novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa nije u obzir uzelo preporuke GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe.

"Promašena je ta teza da se nije postupilo i da se nisu uvažile preporuke, imamo kvalitetan zakonski tekst koji se temelji i na preporukama GRECO-a i na Izvješću o vladavini prava“, rekao je Malenica u saborskoj raspravi o konačnom tekstu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojem oporba nalazi niz zamjerki.

Primijetio je kako se provlači teza da Ministarstvo nije usvojilo jednu od temeljnih preporuka GRECO-a, a to je da načela djelovanja iz članka 5. treba povezati sa konkretnom sankcijom, naglasivši kako to i nije bila preporuka tog antikorupcijskog tijela.

"Ono što mogu istaknuti temeljem zaključaka sa plenarne sjednice GRECO-a, iako izvješće sa nje još nije službeno objavljeno, je da Ministarstvo ide u dobrom smjeru", odgovorio je ministar Josipu Boriću (HDZ) kojeg je zanimalo što je GRECO stvarno rekao i ide li se kontra toga.

Malenica: U izradi zakona u obzir uzeta i praksa sudova

Ministar je istaknuo i kako je kod izrade zakona u obzir uzeta i praksa sudova u Hrvatskoj, da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ostaje važno neovisno tijelo.

To što su sudovi donijeli određene odluke je irelevantno, mi smo zakonodavno tijelo, ako odluke sudova idu u smjeru koji ne ispunjava svrhu zakona, onda je naša obveza da to promijenimo, poručio je Peđa Grbin (SDP) koji drži da će se Povjerenstvo svesti na skupljača imovinskih kartica obveznika, da njegovog suštinskog rada neće biti.

I sudske odluke su izvor prava, uzvratio mu je Malenica i naveo da zakon ima niz instrumenata koje Povjerenstvu mogu koristiti da spriječi sukob interesa.

Oporba je kritizirala i 'micanje' javnosti iz rada Povjerenstva.

Od 2011. Povjerenstvo je na meti pokvarene, kvarne politike, ali nitko nije uspio napraviti takav 'atak' i uništavanje tako važne institucije kako ste vi napravili sada, rekla je ministru Dalija Orešković (Centar).

Malenica je uzvratio kako su se sami članovi Povjerenstva, koji su bili dio radne skupine za izradu zakona, usuglasili da su taj način rada i 'dvokorak' u odlučivanju o sukobu interesa bolje rješenje.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Borić (HDZ): Orešković koristila javnost rada da bi postala političarka

Borić je, pak, prozvao Daliju Orešković, bivšu predsjednica Povjerenstva, da je koristila javnost kako bi postala to što je danas, a to je političarka. I na taj je način, po meni, ubila percepciju neovisnosti Povjerenstva, izjavio je.

Davor Bernardić (Klub SD) nezadovoljan je funkcijom Povjerenstva, a ministra je prozvao da mu je zadatak napraviti od njega "impotentno i nemoćno tijelo bez zuba i utjecaja, marginalizirati ga".

Branko Bačić (HDZ) napomenuo je da su se pojedini oporbeni zastupnici, nakon što im je Povjerenstvo utvrdilo da su kršili načela djelovanja, žalili sudu. S jedne strane, kad ih se uhvati u kršenju načela, žale se sudu da je to nezakonito, a ovdje danas govore drugačije, kazao je.

Malenica je pritom za Bernardića kazao da je primio nepripadajući dar od 240 tisuća kuna, pa kad je Povjerenstvo donijelo odluku o tome, pokrenuo je upravni spor, tužbu, suglasivši se s Bačićem da taj socijaldemokrat danas govori drugačije o Povjerenstvu, načelima i svemu ostalom.

To je više nego licemjerno, rekao je ministar.