'BIZNIS' NA MAKARSKOJ RIVIJERI

Sakupljači boca zarađuju i do 20.000 kuna dnevno!

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 22.08.2012 07:21
  • Objavljeno 22.08.2012 u 07:21
Sakupljači boca 6

Sakupljači boca 6

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Ovoljetne visoke temperature donijele su zaradu sakupljačima otpada. Na području Makarske rivijere koja bilježi dobre turističke rezultate u srpnju, a posebno u kolovozu, zaradili su svi, od iznajmljivača do sakupljača plastičnih boca i limenki

Makarska rivijera koja se sastoji od sedam mjesta: Brela, Baške Vode, Baškog Polja, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradca, u trećem tjednu kolovoza na plažama ima više od 50.000 turista koji su svoj odmor odlučili provesti na obalama podno Biokova. U hotelskim kućama duž rivijere trenutno boravi oko 11.500 gostiju, dok su ostali privatnom smještaju, koji ove godine bilježi dobre turističke rezultate. U samoj Makarskoj trenutno boravi više od 10.000 gostiju, što je za oko 25 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Velik broj gostiju ne obećava i veliku zaradu, pa trgovci, vlasnici kafića i restorana često izjavljuju kako je izvanpansionska potrošnja loša i kako nema zarade, no ima onih koji daleko od sjaja i komfora turističkih objekata zarađuju.

Jure Divić

Jure Divić

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Neslužbeno, sakupljači plastičnih boca i limenki na Makarskoj rivijeri dnevno zarađuju oko 20.000 kuna. Preturajući po kantama za smeće, kontejnerima, te obilazeći plaže od Brela do Gradca, dnevno se sakupi oko 40.000 povratnih boca i limenki, što sakupljačima dnevno donosi 20.000 kuna kada se sve te boce i limenke daju na otkup po 0,50 kuna po komadu. Sakupljanje boca nekima je izvor preživljavanja, nekima biznis, a nekima prilika da ostanu koju dan duže na moru.

Sakupljači boca koji kupe povratnu ambalažu na makarskim plažama govore kako i strani turisti preturaju po kantama i vade plastične boce da bi ih potom odnijeli u Konzum na otkup.

'Jutrima se sunčaju i kupaju, a popodne kupe boce', kaže nam jedan sakupljač koji se ljuti na strance jer mu pred nosom otimaju posao. U popodnevnim satima, negdje oko 18 sati, dolaze komunalci s vozilom i prazne kante za smeće po plaži, mi trebamo prije učiniti đir i povaditi plastične boce i limenke od piva. Ali, evo, osim njih moraš paziti i na ove što u kupaćem kostimu kupe boce', kaže nam s osmjehom jedan domaći sakupljač boca, koji ne želi otkriti ni ime ni iznos koji sakupi dnevno.

'Ma mogu ti reći da zaradim dobru dnevnicu, ali daj, bogati, nemoj to napisat u novinama, vidiš da je ovaj Linić opasan, sutra bi moga' završit na kakvoj listi u poreznoj', rekao je sakupljač boca.

Visoke temperature koje su obilježile ovo ljeto zasigurno su povećale prodaju pića, a time i zaradu onih koji su sakupljali ambalažu, a koliko će to točno iznositi u kunama i eurima, na jesen će nam kazati ministar Linić, iako ni njegovo izvješće neće biti potpuno točno, jer sigurno znamo da Čehinja u tamnoplavom kostimu koja je sakupila dvije vrećice plastičnih boca ispred Žute kuće u Makarskoj nije prijavila zaradu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!