NAJPOZNATIJI ŽIVUĆI TERORIST

Šakalu počelo suđenje za bombaški napad na parišku galeriju

13.03.2017 u 21:44

Bionic
Reading

Najpoznatijem svjetskom teroristu Ilichu Ramirezu Sanchezu, zvanom Carlos ili Šakal, danas je u Parizu počelo suđenje za najstariji napad koji mu francusko pravosuđe stavlja na teret. Suđenje će trajati tri tjedna, a ovo je ujedno posljednje suđenje na kojem se međunarodni terorist pojavljuje na optuženičkoj klupi

Šakalu se u Parizu sudi za zločin koji se dogodio prije 43 godine, kada je izveo teroristički napad u trgovačkoj galeriji Drugstore Publicis, kojom prilikom su u eksploziji poginule dvije, a ranjeno desetak osoba.

Sud mora saslušati 17 svjedoka i dva stručnjaka za taj predmet za koji postoji 14 tomova sudskog materijala.

Carlosu, inače, za ovaj napad prijeti doživotni zatvor. No Venezuelac, zatvoren u Francuskoj od 1994., kad su ga u Sudanu uhitile francuske službe, već je osuđen u dva navrata na maksimalnu kaznu za ubojstvo trojice muškaraca, među kojima dvojice policajaca 1975. u Parizu, te za četiri napada eksplozivom u kojima je poginulo 11 osoba, a gotovo 150 ih je ranjeno 1982. i 1983. u Parizu, Marseilleu te u dva vlaka.

U intervjuu objavljenom krajem 1979. u časopisu Al Watan Al Arabi Carlos je priznao da je bacio granatu na Drugstore Publicis. No u ispitivanju je opovrgao da je dao taj intervju.

Svjetska javnost poznaje Šakala kao plaćenog ubojicu koji je pokušao atentat čak i na tadašnjeg francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, a sudjelovao je u masakru izraelskih sportaša na Olimpijadi u Münchenu 1972. te u nizu drugih terorističkih akcija.

Šakal u autobiografiji piše kako mu je jugoslavenska tajna služba SDB omogućila nesmetani boravak u Jugoslaviji koja je tada podržavala, obučavala i davala utočište brojnim teroristima ekstremno ljevičarske orijentacije, istovremeno ih koristeći za svoje političke ciljeve diljem svijeta.