PREDSJEDNICA DONIJELA ODLUKU

Sada i službeno: Izbori će biti 11. rujna

  • Autor: M.Šurina
  • Zadnja izmjena 16.07.2016 10:35
  • Objavljeno 16.07.2016 u 10:35
Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Reuters / Autor: Kacper Pempel

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je i najavljeno, raspisala je izbore za Hrvatski sabor, a građani će na birališta 11. rujna. Iako se spekuliralo da će njena odluka na snagu stupiti tek 1. kolovoza, stupit će na snagu odmah po objavi u Narodnim novinama

'Na temelju odredbe članka 98. stavka 1. podstavka 1., a u svezi s odredbom članka 78. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske te članka 5., 6. i 80. stavka 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspisala je prijevremene izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, sukladno Odluci o raspuštanju Hrvatskoga sabora.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 11. rujna 2016. godine', stoji u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Odluka stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, stoji u tekstu odluke. Iako se spekuliralo da će odluka na snagu stupiti 1. kolovoza, predsjednica je očito odlučila da rokovi krenu odmah.

Naime, od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, kreću i rokovi za predaju kandidacijskih lista. Drugim riječima, stranke i nezavisne liste imat će rok od 14 dana za predaju lista Državnom izbornom povjerenstvu.

Prema Ustavu, izbori se moraju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja Sabora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!