'PREDSTAVLJA ZNAČAJNU PRIJETNJU'

SAD zamrznuo Dodikovu imovinu zbog nepoštovanja Daytonskog sporazuma

  • Autor: A. Ž./Hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2017 08:42
  • Objavljeno 17.01.2017 u 22:24
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer beogradskim medijima da će Sjedinjene Države uvesti sankcije predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, ali je najavio da Srbija neće niti zamrznuti Dodikovu imovinu niti mu zabraniti dolazak u Beograd. U međuvremenu je američko veleposlanstvo u Sarajevu potvrdilo da je Vlada Sjedinjenih Država nametnula sankcije predsjedniku Dodiku jer je procijenila da je on prijetnja Daytonskom sporazumu čije odredbe opetovano krši

Milorad Dodik usprotivio se Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Daytonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje naše čvrsto opredjeljenje za Daytonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju zemlje', stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Kaznene mjere nametnute Dodiku znače da će svaka njegova imovina, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a biti blokirana. Državljanima SAD-a također su zabranjene sve transakcije koje uključuju Dodika. Takvu odluku nametnuo je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva financija uz konzultacije sa State Departmentom.


Odluka je donosena sukladno Izvršnoj uredbi 13304 koju je 28. svibnja 2003. potpisao tadašnji američki predsjednik George W. Bush. Tom se uredbom odobravaju sankcije protiv osoba za koje je utvrđeno da su aktivno opstruirale ili predstavljaju znatnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Daytonskog sporazuma.

Mediji u BiH u utorak su nagađali da je Dodiku uvedena i zabrana putovanja u SAD, no u objašnjenju američkog veleposlanstva to nije spomenuto. Američko veleposlanstvo u Sarajevu u prosincu je odbilo Dodiku vizu za put u Washington, navodno u povodu inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika. Kaznene mjere protiv Dodika koje je uvela vlada SAD izravno su povezane s opstrukcijom presude Ustavnog suda BiH kojom je ukinut 9. siječnja kao praznik RS.

Dodik je svojim političkim autoritetom u RS-u potaknuo opstruiranje provedbe sudskog pravorijeka i umjesto toga organizirao je protuzakoniti referendum o 9. siječnju u rujnu 2016. Ove godine je 9. siječnja u Banjoj Luci pod Dodikovim pokroviteljstvom upriličena pompozna proslava protuustavnog praznika što je Dodik iskoristio kako bi još jednom doveo u pitanje opstanak BiH i zagovarao ujedinjenje RS-a sa Srbijom.

Vučić o sankcijama Miloradu Dodiku čuo od Amerikanaca

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer beogradskim medijima da će Sjedinjene Države uvesti sankcije Dodiku, ali je najavio da Srbija neće niti zamrznuti Dodikovu imovinu niti mu zabraniti dolazak u Beograd.

'Od Amerikanaca sam dobio informaciju da će se tako nešto dogoditi, ali nisam dobio informaciju o sadržaju i o tome kakve se sve sankcije protiv predsjednika Republike Srpske uvode', rekao je nešto ranije Vučić za Radio-televiziju Srbije. Premijer, koji je izjavu dao u Davosu gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, pritom je rekao kako ne zna smije li tu informaciju objaviti.

'Vlada kao kolegijalni organ odlučuje', odgovorio je Vučić na pitanje hoće li se Srbija pridružiti sankcijama SAD i dodao 'Osobno, ne znam kako da vam odgovorim - da mi kažemo kako Srbija zamrzava imovinu predsjednika RS i da mu ne damo da doputuje u Beograd – nije realno i to se neće dogoditi'.

Ranije u utorak beogradski list Blic objavio je vijest o američkim sankcijama Dodiku koje navodno obuhvaćaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriju SAD-a kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama. Informaciju o navodnim sankcijama Dodik je za beogradske medije prokomentirao tvrdnjom da od dužnosnika SAD još nije dobio nikakav službeni dokument

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!