'KOLIJEVKA DEMOKRACIJE'

SAD zabranio vojnicima Guardian

03.07.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Čini se da sloboda misli, nezavisno novinarstvo i pravo na pristup informacijama nisu poželjna dostignuća u vojsci države koja sebe voli predstavljati kao svjetskog misionara slobode. Američki Pentagon ovih je dana blokirao pristup web-stranici Guardiana za desetke tisuća svojih vojnika na Srednjem istoku

Na mreže američkog Odjela za obranu (DOD) instalirani su filteri koji blokiraju ulaz na stranicu tog višestruko nagrađivanog britanskog dnevnog lista. Tako se pokušava onemogućiti da ga čitaju pripadnici američkih trupa u Afganistanu (tamo ih je oko 62 tisuće), zatim na Bliskome istoku i u južnoj Aziji.

'Centralno zapovjedništvo oružanih snaga SAD-a jedna je od DOD-ovih organizacija koje rutinski provode preventivne mjere kako bi se spriječilo moguće curenje povjerljivih podataka na nepovjerljive kompjutorske mreže. Čak i ako izvor informacije nije tajan. Jedna od svrha sprečavanja tog curenja jest zaštita osoblja Centralnog zapovjedništva od nemarnog širenja objavljenih, ali tajnih informacija', izjavio je za Guardian potporučnik Steve Wollman, glasnogovornik Centralnog zapovjedništva.

Blokada Guardiana povezuje se s tajnim podacima koje je taj list objavio u suradnji s Edwardom Snowdenom, bivšim tehničarom američke obavještajne agencije NSA. Ti podaci otkrivaju špijunske aktivnosti američkog režima te njegove ambicije i tehničke mogućnosti da nadgleda cjelokupnu mrežnu komunikaciju građana SAD-a, ali i ostatka svijeta. Snowdenovi podaci otkrivaju i vezu američkih obavještajnih službi s vodećim informatičkim kompanijama poput Googlea, Microsfota i Facebooka.

Zviždač se trenutno nalazi u bijegu pred američkim vlastima. Nije poznato je li napustio Rusiju, kamo je doletio iz Hong Konga. Mediji javljaju da je tražio politički azil u zemljama Latinske Amerike i da najavljuje objavu novih dokumenata za koje tvrdi da dokazuju kršenje američkog zakona i ustava. Washington traži njegovo izručenje tvrdeći da je Snowden taj koji je prekršio zakon odajući podatke koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD-a.

Guardian upozorava da ovo nije prvi put da američke službe cenzuriraju medije koji objavljuju po njih kompromitirajuće sadržaje. Godine 2010., blokirane su stranice medija koje su objavljivale diplomatske i druge podatke prikupljene u aktivističko-zviždačkoj grupi WikiLeaks. Tada su cenzurirani Guardian, New York Times, El Pais, Le Monde i Der Spiegel.