PRODAVATELJI KRIVOTVORINA

SAD vratio Alibabu na crnu listu

22.12.2016 u 13:59

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države vratile su kinesku kompaniju za internetsku trgovinu Alibabu na crnu listu tržišta na kojima se prodaju krivotvoreni proizvodi i krše se prava iz domene intelektualnog vlasništva

Prije četiri godine američki regulator izbrisao je Alibabu s popisa da bi u najnovijem izvještaju u njega uvrstili Alibabinu platformu Taobao, uz obrazloženje da ne ulažu dovoljno napora kako bi spriječili prodaju krivotvorenih i piratskih proizvoda.

"Platforma za internetsku trgovinu Taobao.com značajan je izvor zabrinutost s obzirom na veliki broj dostupnih navodno krivotvorenih i piratskih proizvoda i izazova s kojima se suočavaju nositelji prava pri uklanjanju i prevenciji nedopuštene prodaje i ponude takvih proizvoda", ističe američki regulator.

Iako uvrštavanje na crnu listu za sobom ne povlači nikakve kazne, predstavlja udarac za Alibabinu reputaciju budući da kompanija nastoji poboljšati svoj imidž i povećati međunarodnu prodaju.

Iz Alibabe su poručili kako su razočarani odlukom američkog regulatora, tvrdeći kako su poboljšali mehanizme nadzora proizvoda koji su prodaju na njihovim platformama.

"Samo u 2016. godini aktivno smo uklonili više od dvostruko više oglasa sa spornim proizvodima nego u 2015.", izjavio je u priopćenju predsjednik grupe Alibaba Michael Evans. "Odluka ignorira stvarni trud i rad nas u Alibabi na zaštiti nositelja prava iz područja intelektualnog vlasništva, kao i pomoć policiji u razotkrivanju krivotvoritelja", kazao je Evans.

Naznačio je da je odluka američkog regulatora možda više rezultat "trenutne političke klime' u Americi.

Odgovarajući na pitanje na redovnoj konferenciji za medije o odluci američkog regulatora, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izrazila je nadu da se problemi u trgovini sa SAD-om mogu riješiti "na pravi način, kroz prijateljske konzultacije".

"Dvije zemlje trebale bi osigurati pošteno i nepristrano poslovno okruženje za aktivnosti kompanija", dodala je.

Alibaba i platforma Taobao već se dugo suočavaju s optužbama da omogućuju prodaju krivotvorenih proizvoda. Tako je Međunarodna koalicija za borbu protiv krivotvorina (IACC) u svibnju suspendirala članstvo Alibabe. IACC je osnovan 1979. godine a danas obuhvaća 250 kompanija, te odvjetničke urede, vladina tijela i udruge za zaštitu intelektualnog vlasništva.