PALA ODLUKA

SAD uvodi sankcije protiv 19 Rusa zbog miješanja u američke izbore

15.03.2018 u 15:46

Bionic
Reading

SAD uvodi sankcije za 19 Rusa zbog navodnog uplitanja u američke izbore, izvijestio je AP. Također se na meti Amerikanaca našlo pet ruskih kompanija, optuženih za provođenje orkestrirane masovne online kampanje kojom se nastojalo utjecati na ishod američkih predsjedničkih izbora. Cilj im je bio da pomognu Trumpu da pobijedi Hillary Clinton

Sankcije obuhvaćaju i 13 optuženih osoba protiv kojih je istragu pokrenuo posebni tužitelj Robert Mueller.

Mueller je postao posebni istražitelj prošlog svibnja, ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump otpustio ravnatelja FBI-ja Jamesa Comeyja.

Posebni tužitelj trenutno vodi i istragu o financijskim vezama između ruskih biznismena i Trumpovih suradnika u predizbornoj kampanji.

Američke obavještajne agencije zaključile su u siječnju kako se Rusija miješala u izbore da bi pomogla predsjedniku Trumpu pobijediti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton hakiranjem i objavljivanjem neugodnih poruka e-pošte te širenjem propagande putem društvenih medija kako bi diskreditirala njezinu kampanju.

Trump je odbacio tvrdnje da se njegova kampanja urotila s Rusima i osudio istrage o tom pitanju kao lov na vještice.

Kremlj je također odbacio sve optužbe o umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

U srpnju su agenti FBI-a upali u kuću Trumpova bivšeg menadžera kampanje Paula Manaforta u Virginiji, čije je poslove i prijašnji angažman za prorusku političku stranku u Ukrajini istraživao Muellerov tim.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nove sankcije odnose na Ruse i na ruske tajne službe FSB i GRU te šest osoba koje su radile za GRU.