POJAČAN PRITISAK

SAD uveo zabranu izvoza oružja i obrambene pomoći Južnom Sudanu

02.02.2018 u 17:34

Bionic
Reading

SAD je u petak zabranio izvoz oružja i obrambene pomoći Južnom Sudanu, pojačavši pritisak na predsjednika Salvu Kiira da okonča četverogodišnji građanski rat

'Ministarstvo vanjskih poslova danas je objavilo da primjenjuje ograničenja na izvoz obrambene pomoći Južnom Sudanu', rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Iako SAD ne prodaje oružje Južnome Sudanu, mjera sprečava svaku američku tvrtku ili građanina u prodaji vojne opreme ili obrambene pomoći sudanskim zaraćenim stranama.

Jednostrani embargo na oružje još jedan je znak da Washington gubi strpljenje s vođama Južnoga Sudana nakon što je primirje u više navrata prekršeno.

Trumpova administracija pozvala je susjedne zemlje i afričke skupine poput osmočlanog Međuvladinog tijela za razvoj (IGAD) da sankcioniraju južnosudanske dužnosnike koji pridonose sukobu.

'Potičemo IGAD i Afričku uniju da razmotri sankcije protiv onih koji potkopavaju mirovni proces', rekla je Nauert.

SAD je već sankcionirao neke vodeće dužnosnike bliske Kiiru. Među njima je i nekad moćni vojni zapovjednik Paul Malong, koji je nakon sukoba s predsjednikom otpušten i prisiljen na izgnanstvo.

  • +3
Južni Sudan Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvoje Ivančić

Afrička unija u ponedjeljak je rekla da je otvorena za nametanje sankcija vođama koji krše primirje u južnom Sudanu pridruživši se tako dužnosnicima koji su rekli da oni koji produljuju sukob moraju biti kažnjeni.

'Moramo djelovati protiv svih koji nekažnjeno nastavljaju masakrirati svoj miroljubivi narod', rekao je čelnik komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat novinarima na summitu AU-a u etiopijskome glavnom gradu Adisu Abebi.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je u Vijeću sigurnosti prošli tjedan kako je vrijeme da se Južnom Sudanu nametne američki embargo na oružje.

Haley je posjetila Južni Sudan potkraj listopada i tom prigodom se sastala s Kiirom.

'Vrijeme je da priznamo tešku stvarnost da vođe Južnog Sudana nisu samo iznevjerili svoj narod - oni su ga izdali. I stoga je Vijeće na raskrižju', kazala je Haley Vijeću prošle srijede.

'Ne možemo bespomoćno stajati dok ubijaju i siluju nedužne civile', kazala je.