ČUVAR U KONC-LOGORU

SAD uhitio 89-godišnjeg bivšeg nacista

15.04.2009 u 08:17

Bionic
Reading

Američke imigracijske vlasti u utorak su u njegovu domu u Clevelandu uhitile 89-godišnjeg Johna Demjanjuka, bivšeg čuvara nacističkog logora da bi ga izručile Njemačkoj, no žalbeni je sud u posljednjem trenutku zaustavio njegovu deportaciju

Demjanjuka, kojeg je šest agenata imigracijske službe iznijelo iz kuće u invalidskim kolicima, tereti se za smrt 29.000 Židova u nacističkom logoru smrti Sobibor u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Njegova obitelj i odvjetnici tvrde da je 89-godišnji Demjanjuk previše bolestan za deportaciju. Odvjetnici su žalbenom sudu podnijeli žalbu protiv naloga o izručenju, koju je sud u utorak prihvatio i do daljnjeg odgodio provedbu naloga, izvijestio je MSNBC News.

Tročlano sudsko vijeće saveznog suda u Cincinatiju odobrilo je zahtjev Demjanjuka da se postupak zaustavi dok se ne razmotri zahtjev za preispitivanje naloga o izručenju. Odvjetnici su u zahtjevu istaknuli da bi, s obzirom na starost i bolest njihova klijenta, izručenje u Njemačku bilo jednako mučenju.

Bivši Demjanjukov zet i glasnogovornik obitelji Ed Nishnic izjavio je da je obitelj doživjela veliko olakšanje nakon odluke suda. Zasad nije poznato kada će Demjanjuk biti vraćen u svoj dom u četvrti Seven Hills, u predgrađu Clevelanda.

Demjanjuk opovrgava te optužbe protiv tvrdeći da su ga Nijemci zarobili u njegovoj rodnoj Ukrajini i da je tijekom rata držan kao ratni zarobljenik. U SAD je stigao 1952. kao izbjeglica i naselio se u Clevelandu u Ohiju, gdje je radio u auto-industriji.

Godine 1977, prvi put je optužen za ratne zločine, a teretilo ga se da je on 'Ivan Grozni' iz logora smrti Treblinka. Državljanstvo SAD oduzeto mu je 1981, a 1986. je izručen Izraelu.

Osuđen je na smrt 1988, no 1993. je izraelski Vrhovni sud poništio presudu utvrdivši da on nije bio 'Ivan Grozni'. Demjanjuk se vratio u SAD, no godine 2002. ponovo gubi američko državljanstvo, jer je dokazano da je radio u nacističkim logorima, što nije prijavio pri ulasku u zemlju.

Godine 2005, sud je odobrio njegovu deportaciju u Ukrajinu, Njemačku ili Poljsku. Njemačka je u ožujku 2009. izdala nalog za njegovo uhićenje, a agenti Imigracijske službe danas su ga uhitili, no sud je odgodio izručenje.